Putin uvalil na Turecko sankcie, zasiahnu dopravu aj obchod

ČTK TA3
28.11.2015 19:34

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil sankcie proti Turecku. Podľa agentúry TASS Rusko obmedzí dovoz tureckých tovarov, v Rusku nebudú zamestnávaní tureckí občania a turecké firmy nebudú môcť získavať ruské zákazky. Od januára sa zároveň zruší bezvízový styk.

Koniec zájazdom do Turecka?

Podľa Putinovho dekrétu bude zakázaný dovoz určitého tovaru z Turecka, ktorého zoznam má vypracovať ruská vláda. Turecké firmy pôsobiace v Rusku nebudú mať prístup k ruským zákazkám alebo nebudú môcť podnikať v určitých odboroch.

Od januára budúceho roka strácajú tureckí občania možnosť získať v Rusku prácu. Od 1. januára bude pozastavený bezvízový styk. Putin tiež rozhodol, že ruské letecké spoločnosti nebudú smieť ponúkať zájazdy do Turecka.

Reakcia na zostrelenie bombardéra

Turecko bolo doteraz spolu s Egyptom najobľúbenejšou turistickou destináciou Rusov. Postihnutá bude aj doprava, vláda má na pokyn prezidenta posilniť kontrolu tureckých autodopravcov na ruských cestách. Dôvodom je podľa dekrétu "zaistenie bezpečnosti".

Tú má vláda za úlohu vo zvýšenej miere zabezpečiť aj v Čiernom a Azovskom mori. Ruský prezident sériou odvetných opatrení reaguje na zostrelenie ruského bombardéra Su-24 tureckou armádou na sýrsko-tureckej hranici, ku ktorému došlo minulý utorok. 

Ruská armáda už poslala do Sýrie batériu moderných protilietadlových rakiet S-400 a presunula k sýrskym brehom raketový krížnik Moskva. Odvetné opatrenia, ako o nich informovala agentúra TASS, majú dočasnú platnosť. Kedy budú odvolané, sa v dekréte nehovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok