Mali teroristi slovenské zbrane? The Wall Street Journal píše o predajni v Partizánskom

ČTK TA3
27.11.2015 18:24

Predajňa z Partizánskeho sa dostala na internetové stránky amerických novín The Wall Street Journal ako pravdepodobný zdroj zbraní, použitých pri najmenej dvoch teroristických útokoch vo Francúzsku. Slovenskí predstavitelia správy o použití zbraní zo Slovenska pri teroristických útokoch už skôr popreli.

Znehodnotené zbrane opravili

"Automatická puška AK-47 použitá pri zmarenom útoku v rýchlovlaku Thalys pochádzala od rovnakého dodávateľa ako zbrane použité v januári (pri útokoch v Paríži)," citoval list nemenovaného francúzskeho policajta oboznámeného s prípadom. "Strelci nezískali zbrane priamo zo Slovenska, ale od sprostredkovateľa v Belgicku," dodal.

Podľa denníka The Wall Street Journal džihádisti vďaka medzerám v zákonoch získali zbrane, ktoré sa ako znehodnotené predávajú v jednom obchode v stredoslovenskom meste.  Avšak odborníci dokážu tieto zbrane opäť uviesť do funkčného stavu. A tak legálne zakúpené a úradne znehodnotené zbrane boli zrejme prevezené do Belgicka, kde boli opravené.  Džihádisti ich potom použili pri januárových útokoch v Paríži, kde sa ich terčom stala redakcia  satirického časopisu Charlie Hebdo a židovská samoobsluha, a potom pri augustovom útoku v rýchlovlaku vo Francúzsku, ktorý zmarili cestujúci, píše The Wall Street Journal.

Prísnejšia legislatíva

"Predávame zbrane mnohým ľuďom a niektorí z nich sú cudzinci. Ale je to legálne," povedal novinám 24-ročný syn majiteľa predajne. Slovenské zákony o zaobchádzaní so znehodnotenými zbraňami boli podľa novín dlho benevolentnejšie, ako inde v Európe. Až donedávna si ich mohol voľne kúpiť ktokoľvek starší ako 18 rokov. Zbrane pritom boli znehodnotené takým spôsobom, že bolo pomerne jednoduché ich opraviť.

Pol roka po januárových parížskych útokoch slovenská vláda zákon sprísnila, takže podľa expertov je ťažšie, nie však nemožné takto znehodnotené zbrane opäť uviesť do funkčného stavu, poznamenali noviny. S odvolaním sa na bezpečnostných expertov dodali, že znehodnotené zbrane zo Slovenska skončili na uliciach najmenej piatich štátov a že Nemci monitorovali slovenskú predajňu v súvislosti s prípadom nemeckého občana, odsúdeného za nelegálne držanie a úpravy znehodnotených zbraní z tohto obchodu.

Odsúdení Česi

Aj v Česku boli nedávno odsúdení dvaja Francúzi za nelegálnu prevádzku znehodnotených zbraní zo Slovenska, kde si ich zaobstarali ešte v apríli. Minister vnútra Robert Kaliňák pred desiatimi dňami tvrdil, že po sprísnení slovenského zákona vývoz spomínaných zbraní opadol. Podľa Kaliňáka sa nepotvrdili skoršie informácie, že zbrane teroristov pri januárových útokoch vo Francúzsku pochádzali zo Slovenska.

Slovensko bolo tiež požiadané o pomoc pri identifikácii zbraní, ktoré tento mesiac použili atentátnici vo francúzskom hlavnom meste. Podľa premiéra Roberta Fica ale nie sú žiadne náznaky, že zbrane boli zo Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok