Grécko sa dohodlo s veriteľmi na novom balíku opatrení

TASR
27.11.2015 14:30

Grécko a jeho medzinárodní veritelia sa dohodli na novom balíku opatrení, ktorý musí zadlžená krajina schváliť do budúceho mesiaca, aby dostala ďalšiu finančnú pomoc.

Grécko sa dohodlo s veriteľmi na novom balíku opatrení
SITA/AP

13 opatrení

Krajina si tým zároveň otvorí dvere k prvej revízii pokroku, ktorý dosiahla počas tretieho záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na grécke noviny Kathimerini. Atény už schválili prvý súbor reforiem a úsporných opatrení, aby si zabezpečili uvoľnenie 25 miliárd eur z tretieho záchranného balíka v celkovej výške 86 miliárd eur.

Pracovná skupina zložená zo zástupcov ministerstiev financií eurozóny, tzv. Euro Working Group, ktorej členom je aj Grécko, vo štvrtok schválila prvý zoznam 13 opatrení, ktoré musia Atény uzákoniť do 11. decembra, aby na budúci mesiac dostali splátku vo výške 1 miliardy eur, napísal denník Kathimerini.

Kľúčová dôchodková reforma

Grécko musí napríklad založiť nezávislý dôchodkový úrad, podniknúť kroky na sprivatizovanie prevádzkovateľa elektrických rozvodných sietí, alebo navrhnúť alternatívny plán na zvýšenie jeho konkurencieschopnosti, a vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá založí nový privatizačný fond.

No najväčšou skúškou vlády premiéra Alexisa Tsiprasa bude rozsiahla dôchodková reforma. Atény sľúbili veriteľom, že im ju predložia do decembra. Grécka vláda má pritom v parlamente len tesnú väčšinu troch poslaneckých kresiel. Na presadenie dôchodkovej reformy bude preto potrebovať aj podporu opozičných strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok