Pozrite sa, kde majú prví ľudia na Marse bývať a čo budú nosiť

TA3
29.11.2015 20:00

Ľudská noha by mala prvýkrát vstúpiť na Červenú planétu v 30. rokoch tohto storočia. Hoci inžinierov stále čaká mnoho výziev, začína byť jasnejšie, aké obydlia by mali na planéte používať a čo by mali počas prechádzok po nehostinnom povrchu nosiť.

Pozrite sa, kde majú prví ľudia na Marse bývať a čo budú nosiť
NASA

Po náročnej ceste zo Zeme čaká „pionierov“ ľudstva nebezpečné pristátie na Marse a množstvo práce na povrchu. Okrem bádania pôjde najmä o vybudovanie a udržovanie životaschopnej stanice.

Už teraz je jasné, že prvých ľudí čaká práca v nehostinnom prostredí. Vysoká teplota, mráz, prach a žiarenie znepríjemnia aj jednoduché činnosti. Bez špeciálnych ochranných oblekov by ľudia neprežili.

Vo filme hlavne príťažlivo

NASA už pred rokom vybrala predbežný dizajnérsky návrh skafandra a stále ho zlepšuje. Nové skafandre pod označením Z2 sa budú líšiť od tých, ktoré poznáme z bežných vesmírnych prechádzok.

O živote ľudí na Marse vytvárajú vizuálne príťažlivý obraz predovšetkým hollywoodski režiséri. Naposledy vyšiel zo spolupráce NASA a Hollywoodu film Ridleyho Scotta Marťan. Filmári chceli, aby herci vyzerali aj v skafandri príťažlivo. "Ridley potreboval vidieť hercov z profilu, potreboval vidieť pohyby hlavou a detailné zábery na oči," vysvetlil kostýmový návrhár filmu Janty Yates. Napriek pripomienkam vedcov sa tak predstava filmárov odklonila od súčasného stavu výskumu.

Skafander, ktorí môžu diváci vidieť v Marťanovi, sa teda vôbec nepodobá na to, o čom už teraz NASA vie, že ho použije na Marse.

film-review-the-martian-08955dcc30b54d9997ab17f85e7251ca_0a000002-6be6-d364.jpeg

Skafander ako montérky

Požiadavky sú iné, ako keď astronauti na krátky čas opúšťajú napríklad Medzinárodnú vesmírnu stanicu do voľného kozmu. Na Marse budú musieť chodiť po povrchu a pracovať. "Skafander je určený pre maximálnu produktivitu astronauta na povrchu planéty - objavovanie, zhromažďovanie vzoriek a pohyb vonku a na vozidlách," vysvetlila NASA.

NASA preto vytvorila špeciálny pracovný skafander, akési marťanské montérky, v ktorom budú astronauti plniť výskumné úlohy. Tento ochranný oblek nebudú astronauti nosiť na palube vesmírnej lode alebo pri vesmírnych prechádzkach, ale vytiahnu ho až na planéte.

Oblek Z2 má napríklad nastaviteľné ramená, čo bude znamenať, že ten istý oblek môžu využiť viacerí ľudia. Tento skafander má napriek variabilnosti pevnú časť v oblasti trupu. V predchádzajúcich návrhoch bolo horné torzo mäkké. Použitý kompozitný materiál  sa snaží dosiahnuť na jednej strane pevnosť a odolnosť, ktorá je nevyhnutná v drsných podmienkach Marsu, a na druhej strane aj ľahkosť.

Novinkou pri tomto novom type pracovného skafandru je spôsob, akým sa do neho astronauti dokážu navliecť. Kedysi sa skafandre obliekali po častiach, najprv spodná časť – nohavice a potom horná časť. Konštruktéri na zadnej strane nafúknutého skafandra vytvorili akoby poklop. Práve tadiaľ astronauti vlezú do obleku. Z2 sa bude dať ľahko navliecť aj v marťanskom vozidle, s ktorým bude kompatibilný.

Bývanie vo veľkom iglu

Po skončení práce vonku astronauti preveria vzorky už vo vnútri laboratória a v obytnej kapsule prežijú zvyšok dňa.

Aj k finálnej podobe marťanského obydlia vedie kľukatá cesta. Vedci by radi použili pri jej konštrukcii možnosti 3D tlače. Z dizajnérskej súťaže s hlavnou cenou 25-tisíc dolárov vzišiel návrh ľadového iglu s krásnym dizajnom. Táto konštrukcia využíva trvalo nízke teploty v severnej časti Marsu.

Plánuje sa využitie pristávacieho vozidla, ktoré vysaje vodu z ľadu pod povrchom a vytvorí z nej ochrannú vrstvu okolo nafukovacieho príbytku. Táto vrstva bude bariérou pred radiáciou, ale zároveň bude priesvitná, takže prepustí do príbytku svetlo.

Vnútri kapsule budú štyri poschodia s obytnými priestormi. Astronauti sa tu budú pohybovať bez skafandrov. K dispozícii bude skleník, laboratórium, kuchyňa, jedáleň, ošetrovňa, spálňa a toaleta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok