Hromadné výpovede sestier padli už aj v bojnickej nemocnici

TASR TA3
27.11.2015 11:56

Do akcie hromadných výpovedí sa zapojili už aj sestry z prešovskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou a tiež v bojnickej nemocnici. Výpoveď z pracovného pomeru na východe podalo 382 sestier a pôrodných asistentiek, v Bojniciach ich je 76. Informovala šéfka sesterských odborov Monika Kavecká.

Sporné výšky koeficientov

Po žilinskej fakultnej nemocnici tak ide o druhú nemocnicu, v ktorej padli hromadné výpovede. Výpovede, ktoré by ochromili chod kľúčových oddelení, majú byť zozbierané aj v popradskej nemocnici.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí v stredu. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý má od januára 2016 upraviť mzdy zdravotníkov. S tým však zástupcovia sestier nesúhlasia, nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa prerátava mzda či chýbajúce zohľadňovanie praxe.

Vraj bude výpovedí pribúdať

Prvých vyše 200 výpovedí padlo v žilinskej fakultnej nemocnici. V ďalších dňoch by mali výpovede pribúdať aj v iných nemocniciach. O koľko zariadení by mohlo ísť, sestry stále spresniť nechcú. Podľa Kaveckej ďalšie zariadenia prídu na rad v priebehu týždňa.

Akcia hromadných výpovedí otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Minister zdravotníctva Viliam Čislák verí, že sestier, ktoré mu nedôverujú, je menej ako ostatných.

Hromadné výpovede aj v Bojniciach

Hromadné výpovede padli v piatok popoludní aj v bojnickej nemocnici. Pracovný pomer tam chce ukončiť 76 sestier a pôrodných asistentiek, potvrdila TASR šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Hromadné výpovede už sestry podali vo fakultných nemocniciach v Žiline a Prešove.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí v stredu. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý má od januára 2016 upraviť mzdy zdravotníkov.

Sestry ako rukojemníčky

Akcia hromadných výpovedí sestier je podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) politicky motivovaná. Poukazuje na to, že šéfka sesterských odborov Monika Kavecká má ambíciu kandidovať do parlamentu. Vyzval ju, aby "nebrala sestry ako rukojemníkov a nevydierala slovenských pacientov".

Šéf rezortu v reakcii na ďalšie hromadné výpovede v prešovskej fakultnej nemocnici apeloval na sestry, aby "neverili klamstvám" a spýtali sa riaditeľov na svoje nové platové dekréty. "Žiadna sestra, zdravotnícky pracovník nebude mať mzdu nižšiu ako teraz," vyhlásil Čislák s tým, že pokiaľ by v dôsledku novej legislatívy niekomu mzda klesla, odstúpi z pozície ministra.

Zdravotná starostlivosť nebude ohrozená

Výpovede začnú platiť vo februári budúceho roka. Minister chce dovtedy pracovať na tom, aby ich sestry stiahli. Miestami má totiž dojem, že niektoré ich nepodávajú pre nespokojnosť, ale pre celoslovenskú podporu akcie hromadných výpovedí. "Napríklad dnes taký argument odznel v Prešove," uviedol Čislák.

Ministerstvo podľa jeho slov momentálne analyzuje situáciu v žilinskej a prešovskej nemocnici, kde sestry už podali výpovede. "Pripravujeme model, ako budeme postupovať. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientovi nebude ohrozené," vyhlásil. V extrémnych prípadoch môže podľa neho dôjsť k spájaniu oddelení či presunu personálu. Verí v dosť času na to, aby sa "veci dali do poriadku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok