Nemecko sa zapojí do boja proti kalifátu, vyšle námorníctvo aj letectvo

TA3 TASR
26.11.2015 18:22

Nemecko vyšle prieskumné lietadlá Tornado na podporu boja Francúzska s militantmi Islamského štátu v Sýrii. Potvrdil to významný poslanec z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

"Nemecko sa stane aktívnejším prispievateľom (v spojeneckej koalícii), než bolo doteraz," citovala agentúra Reuters experta na obranu Henninga Otteho. "Nielenže posilníme našu výcvikovú misiu v severnom Iraku, ale prispejeme tiež, okrem iného, s prieskumnými lietadlami Tornado do boja s terorom IS," uviedol Otte.

Nemecko vyšle popri prieskumných lietadlách typu Tornado na podporu boja s militantmi z tzv. Islamského štátu (IS) aj fregatu, ktorá bude zrejme sprevádzať francúzsku lietadlovú loď Charles de Gaulle, a najmenej jedno tankovacie lietadlo. Navyše poskytne svoje kapacity pre satelitný monitoring regiónu.

Túto informáciu získala z vládnych zdrojov agentúra DPA po rokovaniach kancelárky Angely Merkelovej a šéfov príslušných rezortov. Tankovacie lietadlá môžu vo vzduchu zabezpečiť doplnenie pohonných hmôt strojov medzinárodnej koalície proti IS, čo by im umožnilo výrazné predĺženie nasadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok