Na hraniciach zaistili auto naložené nebezpečným rádioaktívnym materiálom

TASR
26.11.2015 14:08

Viac než 400-násobné prekročenie bezpečnej hladiny rádioaktivity zaznamenali v stredu bratislavskí colníci na bývalom hraničnom priechode v Jarovciach.

Na hraniciach zaistili auto naložené nebezpečným rádioaktívnym materiálom
SITA/Ľudovít Vaniher

Radiačný poplach

Z Rakúska mal muž priviezť zdraviu nebezpečný materiál bez akýchkoľvek povolení a za hranicami ho chcel preložiť do vozidla s českým evidenčným číslom. Prípad už rieši polícia. Informovala o tom Katarína Tehlárová, hovorkyňa Colného úradu Bratislava.

"Počas spoločnej kontroly s Mýtnym oddelením Policajného zboru kontrolovali colníci pomocou špeciálnych skenerov vozidlá na vjazde do Slovenskej republiky. Kontrolná akcia bola zameraná na nákladnú a osobnú prepravu na tzv. Balkánskej trase a na odhaľovanie porušovania colných a daňových predpisov," uviedla Tehlárová.

Pomocou mobilného detekčného systému a osobného pagera bol podľa Tehlárovej zaznamenaný radiačný poplach pri prejazde dodávkového vozidla rakúskej štátnej značky.

Vytýčili bezpečnostnú zónu

"Vodič chorvátskej štátnej príslušnosti prevážal na naše územie nebezpečné rádioaktívne látky bez akýchkoľvek povolení. Hliadka následne vykonala ručné domeranie a identifikáciu prepravovaného materiálu. Prístroj identifikoval izotop. Pri vozidle boli namerané zvýšené hodnoty dávkového príkonu ionizujúceho žiarenia a to 26,54 µSv/h. Bezpečná hladina sa pohybuje na úrovni 0,06 µSv/h," doplnila Tehlárová.

Colníci vozidlo po zaistení odstavili na bezpečnej ploche a vytýčili bezpečnostnú zónu. Prípad bol pre podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok a vysokorizikových chemických látok odovzdaný vyšetrovateľovi PZ k ďalšiemu konaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok