Rusi zosilnia kontroly dovozu tureckej poľnohospodárskej produkcie

TA3 TASR ČTK
26.11.2015 10:23

Ruská vláda rozkázala posilniť kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka. Oznámila to ruská poľnohospodárska inšpekcia Rosselchoznadzor.

Ruské normy

Príčinou kontrol je údajne opakované porušovanie ruských noriem. Vládne nariadenie bolo vydané dva dni po zostrelení ruského vojenského lietadla tureckou armádou.

Podľa oznámenia ruského kabinetu normám nezodpovedá v priemere 15 percent dovážaných poľnohospodárskych produktov.

O embargu nehovoria

Moskva by mohla nahradiť potraviny z Turecka dovozom z iných krajín, uviedol ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev. Vláda však o zavedení potravinového embarga zatiaľ nediskutuje.

"V súvislosti s Tureckom vláda o potravinovom embargu nerokuje," reagoval vládny zdroj na otázku TASS, či Moskva neuvažuje po zostrelení ruského bojového lietadla tureckou armádou aj o takomto kroku.

Viaceré cestovné kancelárie zrušili zájazdy do tureckých letovísk až do konca roka a turistom ponúkajú náhradné destinácie. K tomu minister poľnohospodárstva Tkačev uviedol, že Rusko by mohlo nahradiť prípadný dovoz potravín z Turecka, najmä zeleniny, a to z krajín ako Izrael, Irán a Maroko.

Paradajky i citrusy

"Zelenina z Turecka sa na objeme ruského dovozu podieľa 20 %. Tento dovoz, najmä paradajok, sa bude dať nahradiť dovozom zeleniny z Iránu, Maroka, Izraela, Azerbajdžanu či Uzbekistanu," povedal Tkačev, pričom dodal, že Ankara vyváža do Ruska vyše 360.000 ton paradajok.

Okrem toho uviedol, že v prípade potreby bude môcť Rusko nahradiť aj turecké citrusové plody dovozom z krajín ako Maroko, Južná Afrika, Čína, Argentína, Izrael alebo Gruzínsko.

Podľa údajov ministerstva vyviezlo Turecko v roku 2014 do Ruska potraviny a poľnohospodárske komodity v hodnote 1,7 miliardy USD. Za 10 mesiacov tohto roka dodalo na ruský trh potraviny zhruba za 1 miliardu USD, čo medziročne predstavuje pokles o 20 %. Okrem paradajok a citrusových plodov vyváža Turecko do Ruska vo väčšej miere hrozno a iné ovocie, ďalej ryby a cukrovinky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok