Na budúci rok sa uskutoční prvá európska misia na Mars

SITA
26.11.2015 09:40

Európska vesmírna agentúra v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos plánuje na budúci rok odštartovať prvú európsku misiu na Marse.

Na budúci rok sa uskutoční prvá európska misia na Mars
SITA/AP

Vago: Mars nie je úplne mŕtvou planétou

V prvej fáze projektu ExoMars vypustia na obežnú dráhu Marsu satelit Trace Gas Orbiter, ktorý potom spustí na povrch planéty sondu Schiaparelli.

Trace Gas Orbiter s hmotnosťou 3,7 tony bude obsahovať prístroje na skúmanie marťanskej atmosféry, pričom jeho hlavnou úlohou je potvrdiť prítomnosť metánu a vysvetliť jeho pôvod.

"Chceme sa pokúsiť potvrdiť prítomnosť metánu v atmosfére Marsu a prípadne objasniť jeho pôvod. Či už vzniká biologickými alebo geologickými procesmi, ak uniká spod povrchu, tak je k tomu nevyhnutná voda v tekutom stave, čo by znamenalo, že Mars nie je úplne mŕtvou planétou," uviedol Jorge Vago pracujúci na projekte ExoMars.

Batérie vydržia štyri marťanské dni

Sonda Schiaparelli pomenovaná po talianskom astronómovi Giovanim Schiaparellim by mala pristáť v oblasti Meridiani Planum, pričom jej úlohou bude otestovať technológie, ktoré potom odborníci plánujú použiť v druhej fáze projektu. V rámci nej chcú v roku 2018 poslať na povrch Marsu robotické vozidlo ExoMars rover.

Šesťsto kilogramov vážiaca sonda Schiaparelli bude mať batérie, ktoré vydržia iba štyri marťanské dni. Počas nich sonda uskutoční niekoľko meraní a následne údaje pošle na Zem.

Satelit Trace Gas Orbiter, sonda Schiaparelli a ďalšie vybavenie sa momentálne nachádzajú vo francúzskom Cannes, odkiaľ ich v polovici decembra prevezú do kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Do vesmíru ich vynesie raketa Proton, ktorej štart je naplánovaný na 14. marca. K Marsu by mali doraziť v polovici októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok