Bezdôvodná či dlhšia väzba. Kvôli teroristom by mali meniť aj ústavu

TA3 SITA
25.11.2015 14:23

Pre protiteroristické opatrenia budú novelizovať vyše 15 zákonov. Predlžovať by sa mali lehoty pri obmedzovaní slobody, v prípade podozrenia z terorizmu sudca bude môcť rozhodovať o väzbe bez uvedenia dôvodov.

Väzba bez uvedenia dôvodu?

Slovensko bude v rámci protiteroristických opatrení zatiaľ meniť viac ako 15 zákonov. Informoval o to na tlačovej besede premiér Robert Fico po rokovaní Bezpečnostnej rady. Zdôraznil, že návrhy konkrétnych noviel predložia ministri na piatkové rokovanie vlády. V skrátenom legislatívnom konaní o zmenách rozhodnú poslanci NR SR na budúci týždeň.

Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Na to bude ale potrebná zmena ústavy. O podpore týchto zmien bude predseda parlamentu Peter Pellegrini hovoriť s predstaviteľmi opozičných strán. V prípade podozrenia z terorizmu pri vybraných trestných činoch sudca bude môcť rozhodovať o väzbe bez uvedenia dôvodov.

Premiér zdôraznil, že navrhujú monitoring telefonickej komunikácie odsúdených a obvinených podozrivých z terorizmu, s výnimkou ich komunikácie s advokátmi. Predložené budú aj novely upravujúce právomoci polície a spravodajských služieb.

Bezprecedentné riziko pre Slovensko

Na rokovanie vlády na budúci týždeň v stredu zas predložia návrhy na technické a personálne posilnenie bezpečnostných zložiek. Premiér spomenul, že je napríklad záujem zvýšiť počet príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. V horizonte dvoch - troch rokov by len tento jeden krok mal stáť 60 miliónov eur.

Premiér Robert Fico zdôraznil, že "nebudeme podceňovať bezpečnostné riziká, ktoré sú v súčasnosti nesmierne vysoké. Niekoľko tisíc ľudí bolo v Sýrii a vrátilo sa späť do Európy. Balkánska cesta sa využíva ako reverzný tok a to nie je normálne," dodal. "Nekontrolovaná migrácia je bezprecedentné riziko pre Slovensko a celú Európsku úniu. Bezpečnosť občanov Slovenska je na prvom mieste pred všetkými inými právami," povedal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok