Rusko pre nezaplatenie zálohy prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu

ČTK
25.11.2015 09:48

Rusko prerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, pokiaľ Kyjev za ďalšie dodávky suroviny vopred nezaplatí. Oznámila to ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom. Podľa nej existuje vážne riziko narušenia tranzitu ruského plynu ďalej do Európy počas zimného obdobia.

Neevidujú ďalšiu platbu

Naposledy boli dodávky plynu na Ukrajinu pozastavené tento rok v lete, pretože sa obidve strany nedohodli na cene za ruský plyn. Ukrajina ho prestala od júla odoberať.  Zásobovanie sa obnovilo 12. októbra, keď Gazprom podpísal s ukrajinským partnerom Naftogaz konečnú dohodu o predaji plynu Ukrajine na zimné obdobie.

Teraz Gazprom oznámil, že Ukrajina do stredy do 8:00 dostala celý objem, ktorý si predplatila, a žiadna nová platba vopred nebola uskutočnená. Gazprom teda zásobovanie pozastavil a čaká na novú zálohu, citovala z vyhlásenie firmy agentúra AFP.

Málo plynu v zásobníkoch

Gazprom zároveň vyjadril znepokojenie nad údajne nedostatočnou úrovňou zásob v podzemných zásobníkoch na ukrajinskom území, určených k zabezpečeniu bezpečného tranzitu ruského plynu ďalej do Európy.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú mimoriadne napäté od doby, čo Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Skoršie rusko-ukrajinské spory o plyn mali dopad aj na dodávky do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok