NATO po zostrelení ruského lietadla stojí za Tureckom, jeden z pilotov sa zachránil

TA3 SITA ČTK
25.11.2015 09:28

Turecká armáda zostrelila nad turecko-sýrskou hranicou ruský stíhací bombardér SU-24. Stroj podľa Ankary prenikol na územie Turecka a nereagoval na opakované výzvy, aby opustil vzdušný priestor. Jedného pilota zostrelili povstalci, druhý zrejme prežil. Moskva hrozí vážnymi dôsledkami.

USA zachytili tepelnú stopu lietadla

Americký prezident Barack Obama a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovorili telefonicky o potrebe znížiť napätie s Ruskom po tom, ako turecké sily zostrelili pri hranici so Sýriou ruské vojenské lietadlo. Oznámil to Biely dom.

Obama vyjadril "podporu USA a NATO pre právo Turecka brániť svoju zvrchovanosť", uviedol Biely dom. "Lídri sa zhodli na dôležitosti deeskalovať situáciu a usilovať sa o opatrenia zamerané na zaistenie, že k takýmto incidentom znova nedôjde," citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

Americký predstaviteľ medzitým pre Reuters povedal, že Spojené štáty sa domnievajú, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka. Zdroj dodal, že tohto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

stihacka-2_0a000002-6a36-1f1d.jpg

Rusko: Turci boli v sýrskom priestore

Turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď zostrelila ruské bojové lietadlo. Vyhlásil to náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj, ktorého citovala spravodajská stanica BBC. Generálporučík Rudskoj uviedol, že "budú prijaté opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany" a "akékoľvek ciele predstavujúce pre nás potenciálnu hrozbu budú zničené". Doplnil, že v sýrskej provincii Lázikíjá budú rozmiestnené ďalšie zbrane.

Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že zintenzívni operácie v Sýrii a preruší vojenské kontakty s Tureckom. Podľa agentúry TASS Rudskoj k incidentu uviedol, že ruské bojové lietadlo Su-24 nenarušilo turecké hranice. "Potvrdili to údaje sýrskej protivzdušnej obrany. Navyše podľa údajov rádiolokačného prieskumu leteckej základne Humajmím bolo zaznamenané narušenie vzdušného priestoru Sýrie útočiacim lietadlom tureckých vzdušných síl," informoval Rudskoj. 

Podľa neho nebol zaregistrovaný pokus tureckého lietadla nadviazať rádiový alebo vizuálny kontakt s ruským lietadlom. "Bolo zasiahnuté raketou nad sýrskym územím. Dopadlo na sýrske územie, štyri kilometre od (tureckých) hraníc," dodal. Ankara tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16.

Lavrov ruší návštevu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov oznámil, že ruší návštevu Turecka, ktorá bola naplánovaná na 25. novembra. Stalo sa tak po tom, čo turecká stíhačka F-16 zostrelila  ruské bojové lietadlo Su-24. Ruský rezort obrany oznámil, že považuje konanie tureckého letectva za "akt nepriateľstva", uviedla agentúra RIA Novosti.

Podľa agentúry Reuters Lavrov z čiernomorského letoviska Soči zároveň vyzval spoluobčanov, aby necestovali do Turecka. Hrozba terorizmu v Turecku nie je podľa jeho slov menšia než v Egypte, kde pri októbrovom bombovom útoku na ruské dopravné lietadlo zahynulo 224 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Šéf Kremľa Vladimir Putin označil zostrelenie ruského bojového lietadla Tureckom za "úder pod pás", ktorý prišiel od "spolupáchateľov teroristov", informovala agentúra TASS.
Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.

Podľa Putina nešlo o hrozbu

Putin vyhlásil, že Rusko nebude tolerovať takéto "zločiny". Ruský stroj podľa neho nepredstavoval pre Turecko hrozbu, piloti podnikali operáciu proti IS. Leteli nad severnou časťou sýrskej provincie Lázikíjá, kde sa podľa Putina koncentrujú militanti pochádzajúci z Ruska.

"Ruský stíhací bombardér bol zostrelený nad Sýriou strelou vzduch-vzduch z tureckého lietadla F-16, keď sa bombardér nachádzal vo výške 6000 metrov, jeden kilometer od tureckých hraníc. Zrútil sa na území Sýrie, štyri kilometre od hraníc," konštatoval Putin.

Taktiež povedal, že Rusko už dlho vie o dodávkach ropy do Turecka zo sýrskych území ovládaných IS, z čoho majú teroristi hmatateľnú finančnú podporu. Putin zdôraznil, že zostrelenie lietadla bude mať tragické následky pre vzťahy medzi Moskvou a Ankarou. Podľa ruského ministerstva obrany došlo k útoku v čase, keď sa stroj Su-24 vracal na sýrsku leteckú základňu Humajmím.

Jeden z pilotov sa zrejme zachránil

Jedného z pilotov stíhacieho bombardéra zabili turkménski bojovníci. Po zostrelení ruského lietadla a jeho následnom požiari sa pilot a navigátor úspešne katapultovali, avšak počas letu na padákoch na nich strieľali z ručných zbraní príslušníci turkménskych milícií.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že obaja piloti neprežili, jednému sa však podľa posledných informácií podarilo dostať k sýrskym vládnym silám, informoval o tom ruský veľvyslanec v Paríži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok