Obama ubezpečil Hollanda o solidarite, nevylúčil spoluprácu s Ruskom

TA3 TASR
24.11.2015 22:58

Pri zmene stratégie Moskvy by existovali veľké možnosti na kooperáciu, vyhlásil po rokovaniach s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom vo Washingtone najvyšší americký predstaviteľ Barack Obama.

Islamský štát musí byť zničený

Obama nevylúčil ani zintenzívnenie vojenskej spolupráce s Ruskom v boji proti džihádistom z tzv. Islamského štátu. Rusko je vítané ako súčasť našej širokej koalície, vyplynulo zo slov prezidenta USA. Podľa Obamu by sa však Moskva mala najskôr pri leteckých úderoch v Sýrii koncentrovať viac na ciele IS ako na umiernených povstalcov, podporiť politické zmeny v Damasku a aktívne prispieť k prímeriu.

Prezident USA využil Hollandovu návštevu vo Washingtone, aby ho ubezpečil o totálnej solidarite Spojených štátov po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra. Na margo Islamského štátu Obama povedal, že je  hrozbou pre každého a musí byť zničený.

Obaja prezidenti naznačili, že bilaterálna spolupráca ich krajín v oblasti tajných služieb bude pokračovať. Obama vyzval Európsku úniu na úpravu svojej legislatívy tak, aby umožňovala dopravným spoločnostiam vzájomne si vymieňať informácie o cestujúcich.

Hollanda očakáva Putin

Hollande povedal, že by rád zoskupil všetky krajiny, ktoré majú snahu nájsť a realizovať politické riešenie a ubezpečil, že v boji proti IS nemieni nikoho vylučovať z možnej koalície.

Už vo štvrtok čakajú francúzskeho prezidenta, ktorý v pondelok rokoval s britským premiérom Davidom Cameronom a v stredu privíta v Paríži nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

USA i Francúzsko vyzvali dnes Rusko a Turecko, aby sa vyhli eskalácii napätia po tom, čo turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské bojové lietadlo Su-24. "Turecko ako každá iná krajina má právo brániť svoje územie a svoj vzdušný priestor," povedal Obama. Hollande konštatoval: "Musíme zabrániť eskalácii. Bolo by to mimoriadne škodlivé".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok