Imámovia vo Francúzsku musia prejsť habilitáciou a hlásať tolerantný islam

TASR
24.11.2015 16:46

Predseda Francúzskej rady pre moslimské vyznanie Anouar Kbibech oznámil, že imámovia vo Francúzsku budú musieť prejsť procesom akejsi habilitácie. Len za tohto predpokladu budú môcť hlásať "tolerantný a otvorený islam".

Imámovia vo Francúzsku musia prejsť habilitáciou a hlásať tolerantný islam
SITA/AP

Akceptovanie hodnôt Francúzskej republiky

Osvedčenie o spôsobilosti zastávať úrad imáma bude vydávať CFCM. Predchádzať tomu bude overenie znalostí kandidáta z teológie, francúzskych reálií, histórie, ale aj akceptovanie hodnôt Francúzskej republiky a podpísanie charty imámov, na ktorej sa ešte pracuje.

Ako informovala televízia BFMTV vo svojom spravodajstve, zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by proces habilitácie bol pre budúcich imámov povinný. Kbibech spresnil, že pôjde o "akési povolenie riadiť" s možnosťou odobratia osvedčenia.

Šéf CFCM okrem toho potvrdil, že v dohľadnom čase vznikne náboženská rada. Jej hlavnou úlohou bude vytvoriť príručku, na základe ktorej bude možné z teologického hľadiska vyvrátiť argumenty tradične používané teroristami a islamistami pri nábore mladých ľudí.

Izolácia imámov schopných škodiť

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve na stretnutí zdôraznil odhodlanie vlády izolovať imámov schopných škodiť. Kbibech Cazeneuva ubezpečil, že CFCM je pripravená prevziať zodpovednosť za monitorovanie teologického pôsobenia imámov a zopakoval, že CFCM odsudzuje "skupinky", ktoré sú za parížskymi atentátmi. Označil ich za "gangrénu našej spoločnosti" a vyhlásil, že "nikdy nebudú mať podporu moslimov Francúzska".

Mešity v západnej Európe sú považované za jedno z miest, kde veľmi často dochádza k zradikalizovaniu radových moslimov. Často ide o mladých ľudí, ktorí majú problém identifikovať sa s pôvodnou vlasťou svojich rodičov, ale vzhľadom na ich pôvod ich úplne neprijíma ani krajina, kde prežili celý svoj doterajší život. Rovnako "nezaradení" do francúzskej spoločnosti sú však aj samotní imámovia.

Podľa odhadov z približne 2500 mešít, ktoré pôsobia vo Francúzsku, ich je radikálnych necelých sto. Väčším problémom je však nedostatok kompetentných imámov v bežných mešitách, ktorí zanedbávajú vzdelávanie mladých ľudí a prácu s nimi, takže sa stanú ľahkou korisťou radikálov učiacich mimo mešít alebo cez internet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok