Podniky v Starom Meste sa búria proti starostovi, boja sa likvidácie

TASR TA3
24.11.2015 14:40

Prevádzkari podnikov v historickom jadre Bratislavy sú pripravení podať hromadnú žalobu za ušlý zisk či investície, ak bude prijatý návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorý upravuje otváracie hodiny podnikom v centre hlavného mesta.

Nočný život vraj k metropole patrí

Povedal to zástupca jedného z dotknutých prevádzkarov Michal Buberník. Toto všeobecne záväzné nariadenie (VZN) sa do praxe chystá zaviesť mestská časť Staré Mesto.

Prevádzkovatelia pohostinských zariadení v centre Bratislavy preto pripravujú výzvu, ktorou žiadajú staromestského starostu Radoslava Števčíka o stiahnutie tohto VZN. "Pomocou tejto výzvy by sme chceli dosiahnuť späťvzatie návrhu troch VZN, ktoré sa týkajú otváracích časov, navýšenia dane za terasy a navýšenia poplatku za vstup do pešej zóny v prípade zásobovania," priblížil Buberník.

Podľa neho navrhované nariadenie je diskriminačné, tendenčné a nepremyslené. "Pre mnohé prevádzky by to, bohužiaľ, bolo likvidačné," podotkol. Ako tvrdí, čas po 22.00 h a po polnoci je pre väčšinu podnikov veľmi dôležitý. "Nočný život proste k veľkomestu patrí," skonštatoval Buberník.

Dotknutí prevádzkari, ako tvrdia, neboli oslovení pri tvorbe tohto nariadenia a dozvedeli sa o ňom len náhodne. Ak starosta Starého Mesta návrh VZN nestiahne, výzvou žiadajú staromestských poslancov, aby nehlasovali za jeho odsúhlasenie. Ak by sa podarilo toto VZN aj napriek tomu schváliť, "sme schopní hromadne, ako jeden tím, podať hromadnú žalobu za ušlý zisk a investície," dodal Buberník.

Riešenie pre podnikateľov, obyvateľov i samosprávu

Staromestskí poslanci Lucia Nicholsonová a Peter Osuský na brífingu uviedli, že takýmto spôsobom by sa predmetné VZN meniť nemalo. "Vieme o tom, že starosta pred voľbami sľuboval väčší pokoj v centre mesta a tvrdošijne si ide po splnení svojho sľubu. To by bolo v poriadku, ale toto sa môže meniť za súhlasu oboch zúčastnených strán. Ako rezidentov, tak aj prevádzkarov," povedala Nicholsonová.

Návrhy VZN nepovažuje za spravodlivé ani z hľadiska ústavy. Podľa poslankyne nie je možné len tak narysovať nejaké úsečky a rozdeliť Staré Mesto do troch zón, kde prevádzky, ktoré sú vzdialené od seba desať metrov, majú diametrálne odlišné podmienky. "V ústave nájdeme odkaz na to, že občania sú si rovní vo svojich právach. Podelenie Starého Mesta na zóny znamená, že niektorí občania majú väčšie právo na nočný pokoj a niektorí menšie," povedal Osuský s tým, že vo svojich právach sú si rovní podnikatelia i prevádzkovatelia zariadení.

"Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu mestskej časti," povedal starosta Starého Mesta Števčík. Samospráva tvrdí, že chce s prevádzkarmi diskutovať. Na stredu 25. novembra preto s nimi chystá v Staromestskej sieni stretnutie.

Prísnejší režim

Staré Mesto v pripravovanom VZN rozdeľuje svoje územie na tri zóny. V prvej, kam patrí najužšie centrum mesta, budú môcť byť prevádzky otvorené v piatok a sobotu od 08.00 do 02.00 h nasledujúceho dňa. Po polnoci však už podľa návrhu nesmie byť počuť hudba. Od nedele do štvrtka budú musieť bary, ktoré sa nachádzajú napríklad na Hviezdoslavovom námestí zatvoriť už o polnoci. 

V druhej zóne má byť režim prísnejší, prevádzkari tam musia zatvoriť svoje podniky v piatky a soboty o polnoci, v ostatné dni o 23.00 h. Do tejto zóny patrí napríklad Jesenského ulica či Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu. V tretej zóne sa majú prevádzky zatvárať počas celého týždňa už o 22.00 h.


Dlhšie však môžu byť otvorené podniky nachádzajúce sa na podzemných podlažiach vybraných ulíc či na lodiach kotviacich na nábreží Dunaja. Návštevníci sa tam môžu zabávať až do 5.00 h ráno. Mestská časť prichádza aj s novým VZN o daniach za užívanie verejného priestranstva. Dvakrát viac by podľa neho mali platiť podnikatelia za exteriérové sedenia na uliciach v centre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok