Rusi prerušia dodávky plynu na Ukrajinu, nedostali zaplatené

SITA
24.11.2015 13:02

Moskva v utorok alebo v stredu zastaví Ukrajine dodávky plynu, keďže Kyjev za viac plynu nezaplatil preddavok. Navyše pre prerušenie dodávok prúdu na Krym môžeme zastaviť dodávky uhlia na Ukrajinu, oznámil v rádiu Vesti FM ruský minister pre energetiku Alexander Novak.

Rusi prerušia dodávky plynu na Ukrajinu, nedostali zaplatené
SITA/AP

"Pre nezaplatený preddavok zastavíme dodávky plynu," uviedol Novak. Zároveň dodal, že Ukrajina v každom prípade spotrebuje veľmi málo ruského plynu.

Ruskom anektovaný Krym sa naďalej spolieha na núdzové generátory po tom, čo neznámi sabotéri cez víkend odpálili dva stĺpy diaľkového vedenia zásobujúce polostrov elektrinou. Pro-ukrajinskí aktivisti doteraz zabránili oprave poškodených stĺpov a elektrického vedenia. Novak sa posťažoval, že ukrajinské úrady nerobia všetko preto, aby umožnili opravárom obnoviť dodávky prúdu na Krym. Vraj to robia "pre nejaký druh politickej motivácie" a nazval ich nečinnosť zločinom.

Na otázku, ako by sa mohlo Rusko odplatiť, Novak uviedol, že "existujú rôzne politické a ekonomické možnosti". "Rusko dodáva uhlie ukrajinskému energetickému sektoru. Mohli by sme a v tejto situácii sa možno musíme rozhodnúť prerušiť dodávky uhlia našimi obchodnými organizáciami, ktoré dodávajú uhlie ukrajinským elektrárňam," avizuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok