Turci zostrelili ruský bombardér, Putin hovorí o bodnutí do chrbta

TA3 TASR Youtube
24.11.2015 13:59

Turci zostrelili ruské vojenské lietadlo Su-24, ktoré malo narušiť vzdušný priestor krajiny. Moskva to popiera. Nadzvukové lietadlo sa zrútilo na dedinu pri sýrsko-tureckých hraniciach. Medzi NATO a Ruskom ide o prvý takýto incident od 50. rokov.

17 sekúnd nad Tureckom

Turecká armáda zostrelila na hranici so Sýriou ruský stíhací bombardér Su-24. Do operácie Turci zapojili dve stíhačky F-16, ktoré ruský stroj zostrelili raketou vzduch-vzduch. O použití rakiet podľa tureckých médií rozhodol sám turecký premiér Ahmet Davutoğlu.

Podľa tureckej armády sa dve ruské lietadlá dostali do tureckého vzdušného priestoru, čo však ruský rezort obrany okamžite poprel. Ankara tvrdí, že pilotov oboch strojov desaťkrát počas piatich minút varovala.

Oba stroje narušili turecký vzdušný priestor na 17 sekúnd. Jedno lietadlo na varovania reagovalo a okamžite oblasť opustilo, druhé následne zostrelila turecká stíhačka F-16. Obaja piloti sa katapultovali a stroj sa zrútil na sýrskej strane hranice.

 

 

Vedomé narušenie vzdušného priestoru

"Údaje, ktoré máme, sú veľmi jasné. K našim hraniciam sa blížili dve lietadlá - varovali sme ich, keď sa dostali príliš blízko," uviedol nemenovaný turecký vojenský predstaviteľ.

"Varovali sme ich, aby sa vyhli vstupu do tureckého vzdušného priestoru - predtým, než doň vstúpili - a varovali sme ich veľakrát. Naše zistenia jasne ukazujú, že turecký vzdušný priestor bol narušený veľakrát. A narušili ho vedome," dodal.

Pád ruského lietadla Su-24

Jeden mŕtvy pilot

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že jeden pilot je nažive a jeden zomrel. Osud druhého pilota zostáva neznámy. Oznámilo tiež, že prerušuje vojenské kontakty s Tureckom.

 

 

Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, že jeho stroj operoval výhradne nad Sýriou. "Overujeme okolnosti pádu stíhacieho stroja. Ministerstvo zdôrazňuje, že lietadlo bolo počas celej doby nad sýrskym územím," uvádza sa v stanovisku rezortu.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov nazval zostrelenie ruského bojového lietadla "veľmi vážnym incidentom". Povedal však, že je ešte priskoro robiť závery. "Je nemožné niečo povedať bez toho, aby sme mali všetky informácie," povedal Peskov novinárom v Moskve.

Ruský prezident Vladimir Putin incident počas návštevy Jordánska nazval "bodnutím do chrbta", ktorú zasadili Rusku "prisluhovači teroristov" a ktorá bude mať tragický dopad na vzájomné vzťahy.

Sýrski povstalci strieľajú na pilotov

Pred mesiacom zostrelili dron

Minulý mesiac turecké stíhačky zostrelili neidentifikované bezpilotné lietadlo, ktoré tiež narušilo turecký vzdušný priestor. Ankara pred niekoľkými dňami upozornila ruského veľvyslanca, že uplatní "všetky práva pri obrane svojej hranice".

Turkom prekážalo, že ruská armáda operuje v Sýrii príliš blízko tureckej hranice a zvyšuje možnosť, že Turecko bude musieť brániť svoje územie. Ankara navyše upozornila Moskvu, že v problematickej oblasti neoperuje Islamský štát ani iné teroristické skupiny, proti ktorým Rusi podľa vlastných vyjadrení bojujú.

Útoky vraj naviac nútia civilistov utekať z domovov a Turecko je tak vystavené ďalšej utečeneckej vlne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok