Mačky proti teroristom. Web nimi reagoval na policajné embargo

TA3 ČTK
23.11.2015 10:29

Belgičania počas protiteroristického zásahu v Bruseli zaplavili internetovú komunikačnú sieť Twitter fotografiami a krátkymi videami mačiek. Nečakane a s humorom tak reagovali na výzvu polície nezverejňovať podrobnosti o operácii, počas ktorej zatkli najmenej 16 ľudí.

Mačky proti teroristom. Web nimi reagoval na policajné embargo
Youtube/RocketJump Twitter/DanHannanMEP Twitter/geysar Twitter/maiolsanauja Twitter/theTiser

Nadhľad vo vážnej situácii

Protiteroristický zásah si vynútil uzavretie historického centra Bruselu, ktorý bol už predtým ochromený bezpečnostnými opatreniami v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži pred viac ako týždňom.

Aj v tak vážnej situácii ale Belgičania preukázali svoj nadhľad a twitterovský hashtag #BrusselsLockdown, ktorý sa pôvodne sústreďoval tok textových aj obrazových informácií o protiteroristickom zásahu a policajných uzávierkach, sa náhle premenil v galériu mačiek, ktore sa podľa tvrdení ich majiteľov tvárili podozrievavo alebo vystrašene.

 

Vtipné fotografie začali na Twitter naskakovať po tom, čo polícia požiadala médiá a verejnosť o zdržanlivosť pri zverejňovaní detailov o svojej operácii. Mačky boli zachytené často v upravených a naaranžovaných snímkach a fotomontážach v najrôznejších situáciách. Vidieť sa tak dali predovšetkým hrdinovia zasahujúci proti zloduchom, celá elitná zásahová jednotka alebo mačka listujúca v knihe s názvom Umenie vojenskej stratégie.

Bojové vznášadlá

Užívateľ  jaycelight na sieť umiestnil fotografiu dvoch mačiek, ktoré na seba vzali podobu bojových vznášadiel z Hviezdnych vojen. Menej politicky korektné zábery zachytávali štylizované mačky-teroristov zahalené do moslimských šatiek.

"Myslím, že som počas hodiny videl viac smiešnych mačiek ako za celý život," komentoval situáciu expert na sociálne siete Mateusz Kukulka. Pri zrode myšlienky podľa neho stál kameraman holandskej televízie NOS Hugo Janssen, ktorý zverejnil fotografiu svojho kocúra.

"Namiesto tweetov o policajnej aktivite v Bruseli sem dávam fotku našej mačky Mozarta," uviedol v popise. Belgické úrady reakciu verejnosti hodnotili kladne. "Federálny prokurátor a policajné služby musia poďakovať tlači a užívateľom sociálnych sietí za to, že brali ohľad na potreby prebiehajúcej operácie," vyhlásil hovorca prokuratúry Eric Van Der sypte.

Témy: Twitter Brusel
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok