Ohrozeného bieleho nosorožca museli utratiť, na svete sú už len traja

TASR
23.11.2015 08:36

Jeden z len štyroch vo svete známych severných bielych nosorožcov zomrel v nedeľu v ZOO Safari Parku v americkom San Diegu.

Ohrozeného bieleho nosorožca museli utratiť, na svete sú už len traja
SITA/AP

Stratila chuť k jedlu a začala byť apatická

Štyridsaťjedenročná samica Nola žila v parku od roku 1989. ZOO oznámilo, že ju uspali smrtiacou injekciou po tom, ako sa jej zdravotný stav výrazne zhoršil, informovala agentúra AP.

Stará samica mala artritídu a ďalšie choroby a dostala bakteriálnu infekciu vredu na boku. Trinásteho novembra ju operovali, aby vred odvodnili, ale pred týždňom sa jej stav zhoršil. Stratila chuť k jedlu a začala byť apatická. Počas uplynulých 24 hodín sa jej stav ďalej zhoršil a veterinári sa ju rozhodli uspať letálnou injekciou, uviedla zoo v sandiegskom meste Escondido.

Veria, že majú liečebné vlastnosti

"Nola bolo ikonické zviera, nielen v tomto safari parku, ale aj vo svete," uviedla zoo. Zvyšné tri severné biele nosorožce sú všetky postaršie a žijú v bedlivo stráženej rezervácii v Keni.

Ich poddruhy zdecimovali pašeráci, ktorí zabíjajú nosorožce pre ich rohy. V častiach Ázie je po nich veľký dopyt, keďže niektorí ľudia veria, že majú liečebné vlastnosti a dokážu pomôcť od všetkého počnúc opicou a končiac rakovinou.

Poslúžia ako náhradné matky

V snahe zachovať tento ohrozený druh, zoo v San Diegu tento mesiac prevzalo šesť južných bielych samíc nosorožca z Juhoafrickej republiky.

Výskumníci pracujú na vývoji severných bielych nosorožích embryí, ktoré chcú implantovať šiestim novým samiciam, ktoré poslúžia ako náhradné matky. Zoológovia dúfajú, že by náhradné matky mohli do 10-15 rokov priviesť na svet mláďa severného bieleho nosorožca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok