Francúzi potvrdili, že organizátor krvavých parížskych atentátov je mŕtvy

TA3 TASR ČTK BBC Guardian
19.11.2015 12:12

Francúzska prokuratúra potvrdila, že pri včerajšej razii v Saint-Denis bol zabitý strojca piatkových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

Francúzi potvrdili, že organizátor krvavých parížskych atentátov je mŕtvy
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

22:18 Grécka polícia zatkla desať cudzincov, ktorí dodávali falšované pasy utečencom a ďalším migrantom prichádzajúcim do krajiny. Polícia pokračuje v záťahu proti falšovateľskej sieti na ostrove Lesbos, kam z Turecka smeruje najviac utečencov, a rovnako v oblasti metropoly Atény. Medzi páchateľmi sú Pakistanci a Afgánci.

"Táto zločinecká organizácia poskytla zatiaľ viac ako 100 gréckych cestovných pasov a občianskych preukazov, a to za 300 až 700 eur v závislosti na dokumente," povedal pod podmienkou zachovania anonymity jeden z policajných úradníkov.

21:10 Devätnásťročného Sýrčana s falšovaným rakúskym cestovným pasom zadržala talianska polícia na letisku v talianskom Bergame. Mladíka zadržali spoločne s 30-ročným krajanom, ktorý mal pri sebe nórsky cestovný pas, ešte v stredu popoludní.

Na smartfónoch oboch mužov sa našli fotografie vojnových scén a bojovníkov tzv. Islamského štítu. Obaja muži, ktorí smerovali z Bergama na stredomorský ostrov Malta, sú vo väzenskom zariadení v spomínanom talianskom meste. Bezpečnostné opatrenia na talianskych letiskách sa v posledných dňoch výrazne zosilnili.

20:53 Francúzsko predložilo Rade bezpečnosti Organizácie spojených národov návrh rezolúcie, ktorá vyzýva k prijatiu "všetkých opatrení" potrebných k zničeniu radikálnej organizácie Islamský štát. Prezident François Hollande zároveň nariadil zintenzívniť nálety na pozície IS nie len v Sýrii, ale aj v susednom Iraku.

Text navrhovanej rezolúcie vyzýva členské štáty OSN, aby "zdvojnásobili svoje úsilie a koordinovali svoje snahy predchádzať a brániť teroristickým činom" páchaným predovšetkým radikálmi z organizácie Islamský štát a z ďalších teroristických skupín napojených na Al-Káidu.

20:39 Plané bombové poplachy narušili plynulosť dopravy metrom v talianskom hlavom meste Ríme, ako aj v metropole severu krajiny Miláne. V meste dočasne uzavreli zastávku metra na tamojšom hlavnom námestí pri svetoznámej miestnej pamätihodnosti - dóme.

Z Ríma prišli správy o hneď troch planých bombových poplachoch na troch rôznych tamojších tratiach podzemnej železnice, ba aj na letisku Fiumicino, kde sa o poplach postarala opustená batožina. V Ríme vyvolali poplachy dopravný chaos a urýchlené zásahy pyrotechnikov, ktorí však nenašli nič nebezpečné.

19:13 Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová počas stretnutia s talianskou kolegyňou Robertou Pinottiovou v Ríme odmietla vylúčiť nasadenie nemeckých vojakov v Sýrii. Povedala však, že prípadná účasť nemeckej armády bude závisieť od rezolúcie OSN. "Potom by sme rokovali o forme nášho príspevku vo vláde a v parlamente," uviedla.

Upozornila, že sýrsky politický proces sa začal mierovými rokovaniami vo Viedni a súbežne s tým Francúzsko začalo pripravovať rezolúciu OSN. "Ak tento politický proces, ako dúfame, povedie k rezolúcii OSN, Nemecko splní svoju povinnosť," uviedla. O možnosti rozmiestniť armádu po prípadnom teroristickom útoku v Nemecku povedala, že súčasná legislatíva umožňuje takého využitie armády "pri katastrofe".

18:37 Belgické úrady zatkli deväť osôb v rámci série zásahov uskutočnených v Bruseli a jeho okolí. Razie boli súčasťou širšieho pátrania po osobách zapletených do piatkových samovražedných útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 129 obetí na životoch.

Nemenovaný zdroj z prostredia belgickej prokuratúry uviedol, že dve zatknutia mali priamu súvislosť s piatkovými incidentmi. Sedem ďalších zadržaných podozrivých je z okolia Bilala Hadfiho - jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorí útočili pred štadiónom vo francúzskej metropole. Spojení s ním však boli v záležitostiach ešte spred parížskych útokov.

18:02 Organizátor teroristických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud údajne radil ďalším islamistom, aby zo Sýrie do Európy cestovali cez Prahu. Mali sa tak podľa neho ľahšie vyhnúť odhaleniu. Informácie tajných služieb naznačujú, že teroristi Česko využívajú ako tranzitnú krajinu na cestu do ďalších krajín, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Prahu ako výhodné tranzitné mesto Abaaoud odporučil prinejmenšom francúzskemu islamistovi, ktorého vo Francúzsku zadržali 11. augusta. Reda Hame podľa francúzskeho denníka Le Monde pri výsluchu priznal, že ho z bašty organizácie Islamský štát vo východosýrskom meste Rakka do Európy vyslal práve Abaaoud. Na francúzskom území mal spáchať teroristický čin.

Okrem rady, aby cestoval cez české hlavné mesto, od Abaaouda údajne dostal taktiež USB kľúč so zakódovaným softwarom a 2000 eur. Abaaoud mu vraj odporučil taktiež útočiť na "ľahké" ciele, ako sú koncertné sály, v ktorých môže zabiť čo najväčší počet ľudí.

Dôvodom, prečo teroristi cestujú cez Prahu, je rozptýlenie pozornosti francúzskych orgánov, pretože Česko je považované za bezpečnú krajinu, uviedol Sobotka.

17:46 Vo Švédsku intenzívne pátrajú po 25-ročnom rodákovi z Iraku Mutarovi Muthannovi Majidovi, ktorého identitu a podobizne zverejnili médiá škandinávskej krajiny. Švédske bezpečnostné zložky informovali o zvýšení stupňa výstrahy pred teroristickými útokmi v krajine na štvrtý z piatich možných. Neskôr pripustili, že pátrajú po nebezpečnej osobe.

Hľadaný, ktorý istý čas pôsobil tak v Iraku, ako aj v Sýrii, vstúpil na švédske územie cez Nemecko. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvolávajú noviny Expressen, ide o bojovníka Islamského štátu, na ktorého vydali medzičasom zatykač pre podozrenie z plánovania teroristickej akcie.

 

17:28 Holandsko - súčasť koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá bombarduje organizáciu Islamský štát v Iraku - "vážne uvažuje", že sa pridá k leteckej operácii na druhej strane hranice, v Sýrii. Oznámil to holandský premiér Mark Rutte.

Keď Holanďania v septembri oznámili, že poskytnú stíhačky F-16 na boj proti militantom Islamského štátu, ministerka obrany Jeanine Hennisová-Plasschaertová vyhlásila, že na bombardovanie v susednej Sýrii neexistuje medzinárodný právny základ. "Už existuje," uviedla hovorkyňa holandského ministerstva obrany Sascha Louwhoffová. "Právne už neexistuje prekážka," dodala.

15:29 Od minulého piatka, keď komandá islamistov v Paríži podnikli sériu atentátov s 129 obeťami na životoch, došlo vo Francúzsku k najmenej 24 útokom na moslimov. V šiestich z 24 ohlásených prípadov došlo k fyzickým útokom či znesväteniu mešít. Ďalších 18 útokov malo podobu urážok či nenávistných listov.

Terčom útoku sa však stal aj učiteľ židovskej školy v Marseille, ktorého dobodali traja muži. Útočníci sa hlásili k extrémistickej organizácii Islamský štát a vykrikovali urážlivé protižidovské heslá. K ďalšiemu útoku došlo v Marseille pri jednom z východov z metra, kde doposiaľ neznámy páchateľ porezal nožom na kartón ženu oblečenú v tradičnom odeve moslimských žien, pričom sa opovržlivo vyjadroval o jej vierovyznaní.

14:36 Polícia naďalej pátra po Salahovi Abdeslamovi, ktorý bol jedným z útočníkov strieľajúcich do ľudí na terasách kaviarní a reštaurácií v centre Paríža. Jeho stopa sa stratila v priestore medzi mestom Cambrai na severe Francúzska a Bruselom, počas ktorej ho rutinnej kontrole podrobila francúzska dopravná polícia.

Hliadka ho nezadržala, keďže v tom čase - minulú sobotu - ešte nepatril k podozrivým. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Salah Abdeslam a Abdelhamid Abaaoud sa poznali, keďže obaja mali spojitosť s bruselským predmestím Molenbeek, ktoré je považované za liaheň islamistických radikálov a miesto, kde boli útoky v Paríži zosnované.

14:13 Predpokladaný strojca atentátov v Paríži bol medzi osobami, ktoré v stredu prišli o život pri rozsiahlej policajnej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis. Uvádza sa vo vyhlásení parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa.

Telo 28-ročného Belgičana marockého pôvodu Abdelhamida Abaaouda bolo formálne identifikované ako jedna z obetí. Ide o telo, ktoré sa našlo v budove, pokryté sutinami muriva, dodal. Identifikácia sa podľa Molinsovho vyhlásenia uskutočnila na základe porovnania odtlačkov prstov.

13:50 Naše bezpečnostné zložky zadržali štyroch podozrivých cudzincov.

Jeden sa mal skrývať v rómskej osade, druhý mal dokonca vyrábať drony. Viac sa dočítate tu:

13:39 Údajný organizátor útokov v Paríži - Abdelhamid Abaaoud je mŕtvy, potvrdil to francúzsky prokurátor. Terorista zomrel pri policajnej razii v štvrti Saint-Denis.

Pozrite si tlačovú besedu francúzskeho ministra vnútra

13:36 Razie v okolí Bruselu sa skončili. Polícia vzala na vypočúvanie len jednu osobu, informuje BBC.

13:33 Zákaz verejných zhromaždení v Paríži, ktorý platí v dôsledku atentátov až do nedele, viedol k dočasnému zastaveniu rozdávania teplej stravy bezdomovcom a chudobným, organizovanému združením Les Restos du coeur v Paríži. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

Organizácia, ktorú založil francúzsky komik Coluche, v komuniké vysvetlila, že po pristavení auta s nádobami s teplým jedlom sa na tom-ktorom verejnom mieste vždy zhromaždia ľudia, čo momentálne nariadenie parížskej prefektúry zakazuje.

13:13 Minister vnútra Robert Kaliňák ohlásil tlačovú besedu, na ktorej informuje o zadržaných osobách na Slovensku od piatkových útokov v Paríži.

13:01 Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila predĺženie výnimočného stavu v krajine o tri mesiace. V piatok bude o tomto mimoriadnom opatrení, ktoré dáva polícii a úradom väčšie právomoci, hlasovať tiež Senát.

12:12 Belgicko vyčlení na boj proti islamistickému násiliu 400 miliónov eur. Oznámil to tamojší premiér Charles Michel, ktorý ďalej uviedol, že tieto prostriedky budú použité na zamedzenie nenávistných komentárov, vystopovanie potenciálnych extrémistov a posilnenie tajných služieb.

12:01 Vládni poslanci Bundestagu vyzvali, aby sa Nemci zapojili do náletov proti Islamskému štátu.

12:00 Po krvavých útokoch v Paríži začala aj v Spojených štátoch rezonovať téma migrácie. Najmä kandidáti na post prezidenta spájajú prílev migrantov s hrozbou útokov.

11:28 Lietadlo poľskej charterovej spoločnosti Small Planet smerujúce z Varšavy do Hurghady v Egypte, ktoré ráno neplánovane pristálo na letisku v bulharskom meste Burgas, sa stalo obeťou nemiestneho žartu jedného s pasažierov. Vyplýva to z vyhlásenia aerolínií, ktoré má k dispozícii agentúra Reuters.

11:20 Identifikácia tiel najmenej dvoch teroristov, ktorí prišli o život pri stredajšej policajnej akcii na parížskom predmestí Saint-Denis, by mohla trvať pomerne dlho - okrem iného aj vzhľadom na znetvorenie tiel.

Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1, podľa ktorej vzorky z tiel zaslali aj do Belgicka, kde budú môcť byť porovnané so vzorkami odobratými tamojšou políciou.

11:19 Skupina niekoľkých útočníkov plánovala odpáliť nálože na futbalovom štadióne v Hannoveri počas utorkového prípravného zápasu medzi Nemeckom a Holandskom, ktorý pre teroristickú hrozbu odvolali. Informáciu priniesol denník Bild.

Bild tvrdí, že získal kópiu správy domácej spravodajskej služby určenú pre nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera. Na základe obsahu správy úrady nemali inú možnosť ako zápas zrušiť. Podľa spravodajskej služby dokument obsahoval detailné informácie. Podľa nich mala skupina útočníkov odpáliť bomby na štadióne i v centre mesta. Pri štadióne mali použiť sanitku naloženú výbušninami.

10:46 Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch vyzvala vlády vo svete, aby neoslabovali, ale naopak posilňovali ochranu utečencov.

Kritizuje pritom snahy okrem iného českej, poľskej a slovenskej vlády spájať nedávne útoky s utečeneckou krízou.

10:43 Malajzia a Spojené štáty podpísali dohodu o posilnení spolupráce v boji proti terorizmu.

Malajzijský podpredseda vlády Ahmad Zahid Hamidi v tejto súvislosti vyslovil obavy, že teroristické útoky v Paríži môžu podnietiť podobné útoky aj v regióne juhovýchodnej Ázie.

10:13 Belgicko prijme nové protiteroristické zákony, ktoré umožnia súdiť či vyhostiť radikálnych duchovných a uväzniť radikálnych navrátilcov.

10:11 Francúzski policajti budú môcť používať zbrane v časoch mimo služby a tiež vtedy, keď nemajú nepriestrelnú vestu. Informovalo o tom Le Figaro.

10:07 Belgická polícia zasahuje na šiestich miestach neďaleko Bruselu. Razie majú mať podľa AP súvis so samovražedným atentátnikom z Paríža Bilalom Hadfim.

9:56 Francúzsky premiér Manuel Valls podľa AFP varoval, že teroristi by mohli použiť chemické zbrane.

9:55 V budove, v ktorej včera zasahovali policajti v štvrti Saint-Denis, môže byť pod troskami aj tretia obeť. Informoval o tom zástupca veliteľa špeciálnych policajných jednotiek Georges Salinas vo vysielaní Europe 1.

9:45 V Maďarsku zadržali dvoch islamských radikálov z Británie, ktorí boli v minulosti vo väzení. Ako uvádza Guardian sú to dvaja muži - Trevor Brooks, známy tiež ako Abu Izzadeen a Simon Keeler.

dasdasdas_0a000002-65d5-d93e.jpg

9:41 Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius naznačil istú otvorenosť Ruska v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát, ktorej pozície v Sýrii začali bombardovať ruské lietadlá.

"Je tu istá otvorenosť Rusov, ak to tak možno povedať," vyhlásil Fabius vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter a opäť zdôraznil, že "treba spojiť sily proti Islamskému štátu".

8:16 Poľské lietadlo, smerujúce z Varšavy do Hurghady v Egypte, pristálo ráno neplánovane na letisku v bulharskom meste Burgas. Informovala o tom poľská komerčná televízia Nova. Podľa nej lietadlo pristálo v Burgase krátko pred 06.00 h miestneho času po tom, ako jeden z cestujúcich informoval kapitána, že na palube sa nachádza nálož.

Televízia TVN24 s odvolaním sa na informácie bezpečnostnej služby letiska uviedla, že 64-ročný cestujúci, ktorý bombu nahlásil, bol pod vplyvom alkoholu.

8:13 Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius uviedol, že ak sa Abdelhamid Abaaoud dokázal vrátiť zo Sýrie do Francúzska, tak európske kontroly úplne zlyhali. Minister zároveň nepotvrdil ani nevyvrátil informácie, že Abaaoud neprežil policajnú raziu.

7:33 Samovražednú atentátničku zo štvrte Saint-Denis identifikovali ako Hasnu Aitboulahcen - sesternicu Abdelhamida Abaaouda.

6:40 Britský Daily Mail zverejnil video z piatka, v ktorom sa zamestnanci a zákazníci reštaurácie schovávajú pred záplavou striel.

6:30 Neexistuje "žiadna konkrétna či reálna hrozba" útoku na New Yorku, uviedol newyorský starosta Bill de Blasio. Reagoval tak na videozáznam, v ktorom islamisti naznačujú, že ďalším terčom útokov by sa mohlo stať práve najľudnatejšie americké mesto.

6:28 Americké ministerstvo zahraničia varovalo, že potenciálnym cieľom teroristických útokov v oblasti Ríma a Milána sa môže stať Bazilika svätého Petra vo Vatikáne, milánska katedrála či operný dom La Scala. Rovnako sú vraj ohrozené miesta ako kostoly, synagógy, reštaurácie, divadlá a hotely.

6:22 K nábožensky motivovanému útoku došlo v stredu večer v juhofrancúzskom meste Marseille, kde traja muži pobodali učiteľa miestnej židovskej školy. Podľa televíznej stanice France24 sa útočníci hlásili k extrémistickej organizácii Islamský štát.

K ďalšiemu útoku došlo pri jednom z východov z metra, kde doposiaľ neznámy páchateľ porezal nožom na kartón ženu oblečenú v tradičnom odeve moslimských žien, pričom sa opovržlivo vyjadroval o jej vierovyznaní. Život ani jednej z obetí nie je v ohrození a podľa ministra vnútra útoky nesúviseli s udalosťami v Paríži.

6:20 Francúzsky parlament bude rozhodovať o predĺžení výnimočného stavu, ktorý v piatok vyhlásil prezident Francois Hollande. Teraz by mal trvať tri mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok