Francúzska polícia rozbila teroristickú bunku, ktorá chcela spáchať ďalší útok

TA3 TASR ČTK BBC Guardian
18.11.2015 11:52

Francúzska polícia zasahovala v štvrti Saint-Denis na severe Paríža.

Francúzska polícia rozbila teroristickú bunku, ktorá chcela spáchať ďalší útok
SITA/AP

Online sme ukončili.

Razia na predmestí Saint-Denis: Čo vieme doteraz

Po zhruba siedmich hodinách skončila rozsiahla razia na parížskom predmestí Saint-Denis, ktorá bola namierená proti údajnému organizátorovi Abdelhamidu Abaaoudovi. Zásah doprevádzali výbuchy a streľba. Polícia zadržala sedem ľudí, dvaja ľudia vrátane samovražednej atentátničky zahynuli. Zatiaľ nie je jasné, či je Abaaoud medzi zadržanými. V štvrti je zákaz vychádzania a uzavreli školy.

Atentátnička sa odpálila na začiatku policajného útoku na byt. V byte polícia našla troch ľudí, ich identitu ešte nezverejnila. Pri byte zadržali ešte ďalších dvoch. Neskôr prišla informácia o ďalších dvoch zatknutiach. Zranilo sa päť policajtov, ich stav nie je vážny.

Medzi zadržanými je aj majiteľ bytu, v ktorom sa radikáli skrývali. Majiteľ povedal, že im poskytol bývanie na žiadosť známeho. Ten mu iba povedal, že podnájomníci prídu z Belgicka.

Pozrite si tlačovú konferenciu parížskeho prokurátora F. Molinsa, ktorý zhrnul razie v Saint Denis

22:30 Učiteľa židovskej školy v juhofrancúzskom meste Marseille dobodali  traja neznámi útočníci, ktorí sa podľa agentúry Reuters hlásili k radikálnej organizácii Islamský štát. Napadnutý muž je mimo ohrozenia života. Po páchateľoch polícia pátra.

21:10 Francúzka polícia zakázala verejné demonštrácie až do 22. novembra v Paríži a okolitých mestách.

A. Leiris stratil svoju ženu počas piatkových teroristických útokov. Pozrite si jeho posolstvo k zabijakom

20:15 Radikálna teroristická bunka zničených pri razii na parížskom predmestí Saint-Denis bola odhodlaná spáchať nový útok. Na večernej tlačovej konferencii to uviedol parížsky prokurátor François Molins. Počas razie polícia zadržala osem ľudí: sedem mužov a jednu ženu.

Prinajmenšom dvaja ľudia pri policajnej akcii zahynuli, ich totožnosť ani presný počet ale vraj prokurátor zatiaľ nepozná. Prokurátor Molins potvrdil len to, že Abaaoud nie je medzi ôsmimi zatknutými. Či je medzi ľuďmi, ktorí pri policajnej razii zahynuli, ale neuviedol s tým, že identifikácia tiel ešte niekoľko dní potrvá. Medzi zadržanými údajne nie je ani ďalší hľadaný podozrivý Salah Abdeslam.

france-paris-attacks-172b3f250c614716977221715021482f_0a000002-ead7-0578.jpg

19:20 Údajný organizátor piatkových teroristických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud zahynul pri rozsiahlej razii na parížskom predmestí Saint-Denis. S odvolaním sa na zdroj vo francúzskych tajných službách o tom informoval denník The Washington Post.

18:35 Samovražedná atentátnička, ktorá sa počas policajnej razie odpálila v byte na parížskom predmestí Saint-Denis, bola zrejme sesternicou predpokladaného strojcu teroristických útokov v Paríži. "Čo sa týka ženy, ktorá sa vyhodila do vzduchu..., mohla to byť sesternica 28-ročného Albdelhamida Abaaouda," povedal zdroj blízky vyšetrovaniu.

17:59 Podozrivého z útokov v Paríži Salaha Abdeslama pokutovali vo februári v Holandsku za prechovávanie drog, informovala podľa agentúry AP tamojšia polícia.

Uviedla, že Abdeslama s bratom a tretím mužom zastavili policajti pri rutinnej kontrole neďaleko belgickej hranice a udelili mu pokutu 70 eur za prechovávanie "mäkkých drog", čo znamená konope alebo hašiš. Trojica cestovala autom do Belgicka.

17:20 Francúzske úrady dokončili identifikáciu všetkých 129 obetí piatkových teroristických útokov v Paríži. Z celkovo 352 ľudí, ktorí boli zranení pri útokoch, zostalo v nemocnici ešte 195 osôb. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je stále 41 ľudí. V ohrození života sú traja.

17:05 Švédska bezpečnostná polícia zvýšila po útokoch v Paríži stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi v krajine na štvrtý z možných piatich. Štvrtý stupeň varovania znamená, že je vysoká pravdepodobnosť, že "ľudia majú v úmysle a sú schopní uskutočniť útok".

17:00 Turecká polícia zadržala osem ľudí na istambulskom letisku pre podozrenie, že sú v spojení s radikálmi z kalifátu.

16:45 Islamský štát oznámil, že zabil rukojemníkov s nórskou a čínskou štátnou príslušnosťou.

16:00 Denník Le Monde informoval, že francúzska polícia urobila v noci 118 razií. POčas nej zobrali do väzby 25 ľudí a skonfiškovali 34 zbraní. Za posledné tri dni urobila polícia 414 razií, 60 osôb zobrali do väzby a zhabali 75 kusov zbraní. V domácom väzení zostáva 118 ľudí.

15:45 Francúzska súkromná stanica RTL informovala, že islamistická skupina zo Saint-Denis chcela podniknúť vo štvrtok nové útoky na obchodnú štvrť La Defense. Navyše žena, ktorá sa odpálila tesne predtým niekde volala. Mohlo by to podľa RTL naznačovať potenciálny kontakt s komplicmi.

15:30 Na pošte v meste Pierrefitte-sur-Seine vyvolal poplach muž, ktorý si prišiel pre peniaze s pasom na meno Salah Abdeslam. Zamestnanci privolali políciu, muž ale ešte pred ich príchodom odišiel. Nie je jasné, či ide o hľadaného teroristu, alebo o zhodu mien.

Salah Abdeslam údajne dopravil časť atentátnikov do Paríža, medzi nimi aj svojho brata Brahima, ktorý sa odpálil pri Bataclane. Salah si tiež prenajal dve izby v hoteli na predmestí Alfortville, kde atentátnici nocovali.

14:53 Agentúra AP uviedla, že francúzska polícia pátra po Citroëne Xsara ,v ktorom môže unikať Salah Abdeslam. Po radikáloch mali pátrať aj na letisku Charlesa de Gaulla v Paríži.

14:51 Bez mandátu na základe medzinárodného práva sa Slovensko nebude zúčastňovať na vojnových misiách v Sýrii. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady a vlády to vyhlásil premiér Robert Fico.

Fico oznámil, že krajina je pripravená zareagovať na požiadavku Francúzska, ktoré v utorok oficiálne požiadalo štáty EÚ o podporu a pomoc pri vojenských operáciách v Sýrii a inde vo svete v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži.

14:08 Policajti, ktorí zasahovali v piatok v koncertnej hale Bataclan, ukázali rozstrieľané štíty.

14:05 Traja Briti, ktorí boli od piatka v parížskej nemocnici, sa podľa Guardianu vrátili domov.

14:03 Starostovia po prezidentovom prejave spoločne zaspievali hymnu.

14:02 Francúzske médiá uvádzajú, že do prípravy a spáchania atentátov v Paríži bolo priamo zapojených najmenej 14 ľudí, z nich deviati prišli o život: siedmi v piatok, dvaja dnes.

13:43 Lietadlová loď Charles de Gaulle vyplávala z Toulon do Stredozemného mora, kde bude pomáhať v boji proti Islamskému štátu.

fsdfsdfsdfsdfsdfsdffsdfsdf_0a000002-ead6-a620.jpg

13:41 Francúzska stanica BFM TV informovala, že samovražedná atentátnička bola sesternicou Abdelhamida Abaaouda.

13:39 Francúzska polícia objavila mobilný telefón so zlovestnou textovou správou, o ktorej vyšetrovatelia predpokladajú, že bola odoslaná páchateľom tesne pred jedným z piatkových útokov. Informovali o tom tamojšie médiá, ktoré citovala agentúra DPA. "Sme na ceste, začíname," uvádza sa v inkriminovanej správe, napísal denník Le Monde.

Policajti našli telefón v odpadkovom koši neďaleko koncertnej haly Bataclan, kde teroristi zastrelili najmenej 89 ľudí. SMS bola údajne odoslaná o 21.42 h. Prokurátor Francois Molins uviedol, že útočníci zaparkovali svoje autá pred Bataclanom o 21.40 h.

13:27 Polícia vtrhla do kostola v štvrti Saint-Denis, no po chvíli podľa Guardianu „vyšla von s prázdnymi rukami“.

13:24 "Sme vo vojne. Vo vojne proti terorizmu," povedal prezident Francois Hollande po protiteroristickej akcii.

13:00 Objavilo sa video, v ktorom Jawad Ben Dow popiera, že by vedome ubytoval teroristov.

12:55 Všetkých 129 obetí piatkových útokov je identifikovaných, oznámila to francúzska vláda.

12:30 Minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že zásah si vyžiadal dvoch mŕtvych - samovražednú útočníčku a muža, ktorého zasiahol granát. Zatkli sedem ľudí.

Zároveň povedal, že raziu inicioval tip, že sa v budove nachádza Abdelhamid Abaaoud.

 

11:46 Policajná operácia sa skončila, potvrdil to hovorca vlády.

11:43 Objavilo sa video z prestrelky v štvrti Saint-Denis.

11:18 Polícia podľa AP zatkla až sedem ľudí.

11:10 Radikáli vraj plánovali útok v La Défense, informovala agentúra Reuters.

11:03 Polícia potvrdila, že zomreli dvaja ľudia - samovražedná atentátnička a útočník, ktorého zastrelil ich snajper.

11:02 Pri zásahu zahynul aj policajný pes Diesel.

10:48 V Elyzejskom paláci sa pre krízovú situáciu stretol Francois Hollande s premiérom a ministrami vnútra, obrany, spravodlivosti a zahraničia.

10:22 Pri zásahu bolo zranených až päť policajtov.

10:02 Kriminológ Alain Bauer pre i-Télé uviedol, že Abaaoud pôsobí dojmom človeka, ktorý "chce byť a je rád v centre diania", preto by bolo pochopiteľné, že sa teraz - ako "mozog parížskych atentátov" - nachádza vo Francúzsku.

Potešenie z toho, že sa o ňom a jeho činoch hovorí, preukázal podľa Bauera aj v minulosti, keď aktívne tweetoval, zverejňoval na internete fotografie - "jednu hroznejšiu ako druhú". "Vychutnáva si to," konštatoval Bauer. Potrebuje byť na mieste a blízko," spresnil kriminológ.

10:00 Abdelhamid Abaaoud nie je podľa francúzskych médií medzi piatimi zadržanými. Pravdepodobne je on osobou, ktorá sa zabarikádovala.

9:32 Jeden z podozrivých má byť podľa Le Figaro stále zabarikádovaný v budove.

9:24 Francúzska polícia zadržala muža, ktorý tvrdí, že vo svojom byte ubytoval dve osoby z Belgicka. Muža o to podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu požiadal jeho známy. Dočasným prenajímateľom neprekážalo, že byt je nevybavený, "chceli len vodu a priestor na modlenie".

Parížska prokuratúra medzičasom potvrdila smrť mladej samovražednej atentátničky. Identita obetí nie je zatiaľ známa, nie je teda jasné, či je medzi nimi niekto, po kom bolo vyhlásené pátranie.

9:19 Korešpondentka Guardianu avizuje, že v uliciach už vládne tichá a pokojná atmosféra.

9:11 V oblasti Ariége a Toulose sa konajú ďalšie razie proti radikálom. Podľa AFP však nesúvisia s útokmi v Paríži.

9:10 "Ak ste policajti, tak mi prosím pomôžte. Som tu s dieťaťom," kričala podľa Guardianu žena, ktorá sa po výbuchoch zavrela doma.

9:02 Prokurátor potvrdil, že pri akcii zahynuli dvaja atentátnici a piatich zatkli, informuje Reuters.

8:47 Pri akcii zranili štyroch policajtov, potvrdila AP.

8:37 Francúzsky minister spravodlivosti oznámil, že akcia sa pomaly končí Informuje CNN.

8:34 Podľa AP prišli o život len dvaja útočníci.

8:33 Na mieste platí zákaz vychádzania, informovala agentúra AP.

8:18 BBC: Raziu neprežili traja útočníci, tri osoby zadržali.

8:16 Protiteroristická operácia podľa polície stále pokračuje.

8:12 Agentúra AFP informuje aj o dvoch zadržaných, iTELE o troch.

8:09 Podľa Le Monde sú mŕtve tri osoby, ktoré sa zabarikádovali v byte.

8:06 Úrady povolali 115 000 policajtov a vojakov, aby zabezpečili ochranu Francúzska. Informáciu priniesol portál BBC.

8:04 Razia si už mala vyžiadať dve až tri obete. Podľa AFP je medzi nimi zarátaná aj samovražedná atentátnička.

8:01 SKY News s odvolaním sa na francúzske média informuje o tom, že na mieste sa odpálila samovražedná atentátnička.

7:57 Nasadenie armády potvrdila aj agentúra AFP.

7:51 Guardian informuje o siedmich výbuchoch. Na mieste sa vraj pohybuje asi sto vojakov. Portál Le Monde spochybnil informácie, že sa v byte zabarikádoval Abdelhamid Abaaoud.

7:44 Protiteroristická akcia trvá už viac ako tri hodiny.

7:43 Agentúra AP hovorí o štyroch nedávnych výbuchoch. Podľa Guardianu sú na mieste tri armádne vozidlá.

7:37 CNN informovala dokopy o najmenej šiestich explóziách.

7:30 Televízia CNN upozornila, že sa ozvali ďalšie explózie.

7:25 Cieľom policajného zásahu je Abdelhamid Abaaoud, potvrdil agentúre AFP nemenovaný policajný zdroj. Podľa Guardianu na miesto dorazila aj armáda.

7:15 "Zobudila ma explózia. Potom asi 20 minút bolo počuť streľbu. Z okna sme videli svetlo, ako keby vybuchol granát. Prileteli helikoptéry a my sme sa veľmi báli," povedala pre Le Monde obyvateľka štvrte.

7:14 Agentúra AFP informuje o jednej obeti.

7:06 S Abaaoudom má byť v byte aj hľadaný Salah Abdeslam, informuje BFMTV.

555444_0a000002-ead6-405c.jpg

7:04 O dvoch obetiach informuje aj portál Le Monde.

7:03 Akcia je zameraná proti organizátorovi útokov Abdelhamidovi Abaaoudovi, informovala o tom agentúra AFP.

555_0a000002-ead5-db44.jpg

7:01 AP: Polícia vtrhla do zabarikádovaného bytu a zadržala niekoľko osôb. Hlásia aj zranených a nad oblasťou krúžia vrtuľníky.

V Saint-Denis sa nachádza štadión Stade de France postavený v roku 1997, kde chceli traja teroristi v piatok zaútočiť na priateľský futbalový medzi národnými tímami Nemecka a Francúzska. Keďže sa tam nedostali, odpálili sa pred ním.

6:49 Polícia zastavila dopravu smerujúcu do štvrte. Zavreté zostanú aj školy. Informácie priniesol Guardian. Správy o obetiach sa zatiaľ nepotvrdili.

6:45 Podľa francúzskych médií sa niekoľko mužov zabarikádovalo v byte.

6:34 Russia Today informuje o dvoch obetiach z radov polície.

6:28 Podľa i-Télé bolo počuť z oblasti aj výbuchy.

6:27 V štvrti Saint-Denis hľadajú minimálne dve osoby zapletené do útokov v Paríži, povedal agentúre AP bližšie nešpecifikovaný zdroj. Obyvateľom radia aby zostali počas veľkej policajnej akcie zostali doma.

6:23 Nemecká polícia zasahovala večer v Hannoveri v rýchliku IC smerujúcom cez Brémy do Oldenburgu, kde sa našiel podozrivý balíček. Išlo o vernú napodobeninu výbušného zariadenia, nie o skutočnú bombu, ako sa pôvodne predpokladalo, uviedla policajná hovorkyňa Sandra Perlebachová

6:15 Francúzska polícia vykonáva v štvrti Saint-Denis na severe Paríža rozsiahly zásah v súvislosti s atentátmi. Informovala o tom podľa agentúry AFP parížska prokuratúra. Operáciu protiteroristickej polície a elitnej jednotky Raid sprevádzala streľba. Niekoľko policajtov bolo zranených.

6:14 Po zrušení prípravného futbalového zápasu medzi Nemeckom a Holandskom v Hannoveri z dôvodu potenciálneho teroristického útoku neboli zatknutí žiadni podozriví a nenašli sa ani žiadne výbušniny. Na tlačovej konferencii to oznámil dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius. 

6:13 Sedem osôb, ktoré v utorok v súvislosti s útokmi v Paríži zadržala nemecká polícia v mestečku Alsdorf ležiacom neďaleko Aachenu, je opäť na slobode. Ich predpokladané prepojenie s útokmi v Paríži sa nepotvrdilo.

6:12 V súvislosti s krviprelievaním v Paríži polícia predpokladá, že koordinované útoky uskutočnilo nie osem, ale deväť páchateľov. Na úteku sú dvaja z nich a nie jeden, ako sa doteraz predpokladalo, uviedli večer francúzske médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

6:11 Dve lietadlá Air France na linkách z USA do Paríža museli pre anonymné hrozby z bezpečnostných dôvodov predčasne pristáť. Cestujúci sú v poriadku a stroje prehľadala FBI, informovali agentúry Reuters a DPA.

Jedno lietadlo, Airbus A-380, vzlietlo z Los Angeles a bolo presmerované na letisko v Salt Lake City. Druhé lietadlo, Boeing 777 s 298 ľuďmi na palube, štartovalo vo Washingtone a muselo opäť pristáť už v kanadskom Halifaxe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok