PR správa

SČK a Kaufland odovzdali rodinám v núdzi 31 ton potravín

PR
12.11.2015 09:11

Viac ako 31 ton potravín daroval Slovenský Červený kríž ľuďom v núdzi spoločne s Kauflandom v rámci 2. ročníka charitatívneho projektu Pomáhame potravinami.

SČK a Kaufland odovzdali rodinám v núdzi 31 ton potravín

Za jediný deň zbierky sa vo všetkých 57 predajniach Kauflandu na Slovensku sa vyzbieralo až 21,60 ton trvanlivých potravín od 11 401 darcov. Pomáhalo pri tom 602 dobrovoľníkov zo všetkých 38 územných spolkov Slovenského Červeného kríža. Na potravinové balíky pre rodiny, ktoré vybral Slovenský Červený kríž, prispel Kaufland ďalšími 10 tonami potravín. Vďaka všetkým, ktorí sa zapojili, dostalo pomoc 2 786 rodín a jednotlivcov po celom Slovensku.

Celoslovenská charitatívna zbierka Pomáhame potravinami sa už druhý rok konala koncom októbra v predajniach Kauflandu, kde od 8.00 do 20.00 hod. mohli Slováci nakúpiť potraviny a odovzdať ich dobrovoľníkom Slovenského Červeného kríža (SČK). Prispeli tak na potravinové balíky pre mnohopočetné rodiny, sociálne slabších, seniorov, či iných ľudí, ktorí sa, často nie vlastným pričinením, ocitli v sociálnej núdzi. Z balíka je možné pripraviť niekoľko plnohodnotných teplých jedál. Najkupovanejšími potravinami boli múka (4,4 t), cukor (3,3 t), cestoviny (3,2 t) a mlieko (2 759 litrov).

"Mysleli sme si, že 26 ton potravín, ktoré sme darovali v minulom ročníku, je množstvo, ktoré tak ľahko neprekonáme. Preto nás milo prekvapilo a potešilo, že ľudí, ktorí sa chcú zapájať do pomoci iným, tento rok pribudlo. Slová vďaky od prijímateľov našej pomoci sú pre nás veľkým zadosťučinením. Ďakujeme všetkým, ktorí sa k nám pridali a prispeli na dobrú vec," zhodnotil druhý ročník zbierky Martin Gärtner, hovorca Kauflandu.

Slovenský Červený kríž má v organizovaní charitatívnych potravinových zbierok dlhoročnú tradíciu. Ich korene siahajú do začiatku dvadsiateho storočia, kedy zriaďoval vývarovne polievok, či zabezpečoval distribúciu potravín do chudobnejších regiónov. Tento rok územné spolky SČK z celého Slovenska rozdali potravinové balíky až 2 786 príjemcom pomoci. Boli medzi nimi dôchodcovia, ale aj osamelé matky či rodiny s postihnutými deťmi. Na návšteve rodiny s dvomi už dospelými ležiacimi dievčatami v Topoľčanoch privítal pracovníkov SČK ich viac ako 60-ročný otec, ktorý sa o dcéry stará spolu s manželkou už viac ako 35 rokov. "Nikto si na nás nespomenie, zase len Červený kríž. Ďakujeme," poznamenal so slzami v očiach.

Matka 10-ročnej dcéry postihnutej Downovým syndrómom z Tlmáč pomoc tiež ocenila. "Všetky finančné prostriedky vrátane príspevkov, ktoré pre dcérku dostávam, minieme na bývanie, stravu, asistentku a benzín. Dcérku denne vozím do školy vzdialenej niekoľko kilometrov. Ušetrené peniaze na zimné čižmy pre mňa som dala dcérke na to, čo potrebovala. Veľmi mi záleží na tom, aby bola spokojná. Ďakujeme preto veľmi pekne všetkým dobrým ľuďom, ktorí nám pomohli a pomáhajú a aj vo svojich ťažkostiach dokážu otvoriť svoje srdce aj pre iných," povedala pani Stanislava.

Niektorí z prijímateľov potravinovej pomoci sa ostýchali: "Ďakujem pekne, cítim sa trápne. Celý život som poctivo robila a teraz mám problém vyžiť z dôchodku. No vďaka dobrým ľuďom ako vy sa to dá zvládnuť," dodala pani Margita, 76-ročná dôchodkyňa z Liptovského Mikuláša. "Dar mi padol mimoriadne vhod, nakoľko som bez príjmu, pred dvomi týždňami mi zomrel manžel a ledva som uhradila náklady na pohreb. V súčasnosti si vybavujem vdovský a sirotský dôchodok," uviedla 50-ročná pani Helena z Nitry.

Spoločnosť Kaufland

Spoločnosť Kaufland patrí k lídrom medzi obchodnými reťazcami a v súčasnosti prevádzkuje viac ako 1 150 samoobslužných obchodných domov v Nemecku, Českej republike, Poľsku, Chorvátsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Obchodné domy Kaufland ponúkajú veľa rôznych značkových produktov, atraktívne privátne značky a širokú škálu regionálnych produktov.
Viac informácií na: www.kaufland.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok