Spojené štáty reagujú na Rusko a Čínu novými obrannými stratégiami

TASR
8.11.2015 16:17

Spojené štáty si musia osvojiť nové obranné stratégie, aby zabezpečili svoju ochranu a medzinárodný poriadok vo svetle provokácií zo strany Ruska a vzostupu Číny, vyhlásil americký minister obrany Ashton Carter.

Spojené štáty reagujú na Rusko a Čínu novými obrannými stratégiami
SITA/AP

USA uprostred strategického prechodu

"Musíme zaistiť, aby sme my a naši partneri boli v postavení umožňujúcom odraziť hrozby zo strany vyspelých protivníkov pri komplexnom súbore okolností," uviedol Carter počas vystúpenia na konferencii v Kalifornii. "Po 14 rokoch protipovstaleckého a protiteroristického boja... sme uprostred strategického prechodu, aby sme odpovedali na bezpečnostné výzvy, ktoré budú definovať našu budúcnosť," dodal.

Carter obviňuje Moskvu z opovrhovania princípmi, ktoré sú oporou medzinárodného poriadku, zatiaľ čo Pekingu pripisuje vyššiu ambicióznosť pri dosahovaní svojich zámerov a schopností. Vzhľadom na správanie Ruska na Ukrajine a v Sýrii podľa neho Spojené štáty investujú do nových bombardérov dlhého doletu, kybernetických nástrojov alebo iných, nešpecifikovaných "prekvapujúcich" technológií.

NATO vo východnej Európe

Washington na druhej strane stále nevylučuje možnosť, že Rusko v rámci medzinárodného poriadku prevezme úlohu zodpovednej mocnosti, povedal Carter pred účastníkmi Reaganovho národného obranného fóra v kalifornskom Simi Valley.

Americký minister obrany sa tiež venoval úlohe NATO v Európe ako "základného kameňa principiálneho poriadku", pričom vyjadril potrebu jej lepšieho prispôsobenia výzvam 21. storočia, ako sú kybernetické hrozby a hybridný boj. Za súčasť transformácie označil umiestnenie tankov, bojových vozidiel pechoty, ako i delostreleckej a inej výzbroje do východných členských štátov NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok