Česká polícia počas veľkej akcie zadržala exministra vnútra

TA3 TASR
13.10.2015 13:00

Detektívi z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu skustili do skorého rána na niekoľkých miestach v Českej republike veľkú operáciu pre podozrenia z korupcie. Zadržali aj bývalého ministra.

Česká polícia počas veľkej akcie zadržala exministra vnútra
ČTK/Stejskal Ivo

Zásah má súvisieť s elektrárňou

Podľa informácií denníka Právo polícia zatkla bývalého ministra vnútra Ivana Langra a podnikateľa Ivana Kyselého, ktorý je Langrovým dlhodobým obchodným partnerom. Dvojicu vypočúvali na policajnom prezídiu, zatiaľ ich neobvinili. Česká televízia v tejto súvislosti uviedla, že tento policajný zásah súvisí so solárnou elektrárňou Ševětín, ktorá stojí neďaleko Českých Budějovic. Do prevádzky vstúpila v roku 2010, rok predtým projekt kúpila firma ČEZ.

Operáciu nazvali Vidkun, podľa nórskeho fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga, a vyšetrovatelia ju dôkladne pripravili a utajovali s tým, že o nej vedelo iba niekoľko ľudí, píšu Novinky.

p201510130349401_0a000002-d130-408a.jpg

Prokuratúra nekomentovala

České štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) i polícia akciu odmietli komentovať. "Na niekoľkých miestach v ČR sa vykonávajú úkony trestného konania, okrem iného v Olomouci a v Prahe. Týka sa to zneužitia právomocí úradnej osoby, prijímania úplatkov a podplácania," načrtol pre Právo vrchný štátny zástupca (hlavný prokurátor) v Olomouci Ivo Ištvan.

Vzhľadom na tom, že polícia zasahuje aj pre možné zneužitie právomocí, je podľa Noviniek isté, že medzi podozrivými sú tiež zamestnanci verejnej správy, či už štátnej, obecnej alebo mestskej. Ištvan však nateraz odmietol spresniť, po kom kriminalisti z ÚOOZ idú a či sú medzi nimi i politici.

Na zásahu spolupracuje aj česká Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov; medzi zadržanými tak môžu byť tiež policajti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok