Iránsky parlament podporil jadrovú dohodu, no mal jednu požiadavku

TASR
13.10.2015 08:35

Iránsky parlament schválil jadrovú dohodu dosiahnutú v júli so šiestimi svetovými veľmocami. Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Iránsky parlament podporil jadrovú dohodu, no mal jednu požiadavku
SITA/AP

Odstránenie hlavnej prekážky

Dohoda zmierňuje napätie medzi Iránom a západnými veľmocami, ktoré Teherán podozrievali, že jeho nukleárny program je zameraný na vojenské ciele.

Parlament schválil návrh zákona umožňujúci vláde realizovať jadrovú dohodu so svetovými veľmocami, čo predstavuje víťazstvo vlády nad konzervatívnymi odporcami dohody, komentujú svetové tlačové agentúry.

Niektorí zákonodarcovia sa stavali proti Spoločnému komplexnému akčnému plánu, ktorý vláda prezidenta Hasana Rúháního dosiahla so svetovými veľmocami 14. júla a hlasovanie odstraňuje hlavnú prekážku v uplatňovaní dohody v praxi.

Môžu nastať spory

Návrh zákona však obsahuje požiadavku, aby medzinárodné inšpekcie vo vojenských zariadeniach, zakotvené v jadrovej dohode, schvaľoval najvyšší iránsky bezpečnostný orgán. Z toho vyplýva možnosť, že ešte môžu nastať spory.

"Návrh zákona na zavedenie Spoločného komplexného akčného plánu do praxe... bol schválený na verejnom zasadnutí 161 hlasmi," napísala IRNA.

Proti návrhu zákona hlasovalo 59 zákonodarcov a 13 sa zdržalo. Návrh zákona pôjde teraz na konečné schválenie náboženskému orgánu a potom sa z neho stane zákon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok