Je to definitívne. Slováci pocestujú na európsky šampionát vo futbale

TA3 SITA
12.10.2015 22:39

Futbalová reprezentácia si premiérovo vybojovala postup na ME. Po výhre nad Luxemburskom pocestuje do Francúzska.

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili napokon 4:2 v pondelkovom večernom stretnutí v Luxembursku v poslednom desiatom kole C-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2016, čím si zabezpečili účasť vo Francúzsku bez ohľadu na pondelkové výsledky zvyšných mužstiev “céčka”. Triumf na Štadióne Josyho Barthela v Luxemburgu v krátkom časovom rozpätí v prvom dejstve priblížili Marek Hamšík, Adam Nemec a Róbert Mak, pričom pri všetkých troch góloch asistoval Vladimír Weiss.

Po zmene strán sa však Luxemburčania rozhodli sťažiť hosťom dýchanie, keď od 61. do 65. min znížili zásluhou kapitána Maria Mutscha a Larsa Gersona z pokutového kopu na rozdiel jediného zásahu. Ďalší už nepridali, a keď Hamšík dosiahol v nadstavenom čase svoj druhý gól v zápase, Slováci po konečnom hvizde mohli oslavovať historický postup na kontinentálny šampionát.

Konečný výsledok: 
Luxembursko - Slovensko 2:4 (0:3) - hralo sa v Luxemburgu
Góly: 61. Mutsch, 65. Gerson (z pok. kopu) - 24. a 90.+ Hamšík, 29. A. Nemec, 30. Mak, ŽK: 9. Mutsch, 20. Philipps, 49. Payal, 63. Jans - 65. Kucka, 84. Šesták, rozhodovali: Oliver Drachta - Roland Brandner, Stefan Kühr (všetci Rak.), 2512 divákov 
Zostavy:
Luxembursko: Joubert - Delgado (81. Turpel), Philipps, Chanot, Jans - Gerson - Mutsch, Payal (57. Malget), C. Martins - Bensi (66. Thill), Joachim 
Slovensko: Kozáčik - Gyömbér, Škrtel, Hubočan, Švento - Pečovský, Kucka - Mak (87. E. Sabo), Hamšík, Weiss (72. Šesták) - Nemec (79. Jakubko) 

fut_0a000002-d0ad-f359.jpg

Cesta za postupom

Tréner A-tímu SR Ján Kozák spravil oproti nevydarenému stretnutiu s Bieloruskom dve zmeny v základnej zostave: na pravom kraji obrany nastúpil po odpykaní si trestu za tri žlté karty Norbert Gyömbér a na hrote útoku Adam Nemec. V 6. min po ľavej strane unikol domáci Jans, ale jeho zakončenie bolo výrazne nepresné. O tri minúty neskôr sa až k pokutovému územiu súpera rútil hosťujúci kapitán Škrtel a vynútil si nedovolený zákrok od náprotivka s páskou na rukáve Mutscha. Ten za faul videl žltú kartu od rakúskeho hlavného rozhodcu Drachtu. Z nariadenej štandardnej situácie to po priťuknutí od Weissa tvrdo vyskúšal Kucka, gólman Luxemburska Joubert však bol pozorný. 

V 11. min sa Mak po riskantnej rozohrávke Luxemburčanov nechránený dostal do šestnástky, no prepálil bránku za Joubertom. Onedlho vystrelil jeden z domácich útočníkov Joachim, ale jeho pokus nevystrašil Kozáčika. Potom poslal do slovenského pokutového územia nebezpečný center Mutsch, loptu na roh upratal Gyömbér. V 16. min netrafil Hamšík. V 19. min zahral roh Mak, pri hlavičke Nemca sa zaskvel Joubert. Nasledoval ďalší rohový kop, opäť v podaní Maka, no Škrtel zblízka minul priestor troch žrdí.

Početná enkláva slovenských fanúšikov na tribúnach Štadióna Josyho Barthela v Luxemburgu sa gólovej radosti dočkala v 24. min: Weiss potiahol loptu, prihral Hamšíkovi, ktorý sa efektívne uvoľnil v šestnástke a ľavačkou nedal šancu Joubertovi. O dve minúty neskôr Kozáčik vyboxoval Bensiho priamy kop. V 28. min Hamšík hľadal Nemca pred bránkou Luxemburska, ten však nedosiahol na loptu. Slovenský hrotový útočník to odčinil už o minútku, keď do siete dopravil prihrávku Weissa. Tento krídelník asistoval aj pri treťom zásahu hostí - v 30. min ho ponúkol Makovi, ktorý skóroval rovnakým pohodlným spôsobom ako Nemec chvíľu pred ním. Do polčasovej prestávky mohol na 4:0 zvýšiť Kucka, ale jeho strela presvišťala povedľa domácej žrde.

Po zmene strán sa zdalo, že sa bude viac-menej iba dohrávať, Slováci sa po opadnutí napätia chceli už len baviť futbalom. To im však Luxemburčania začali kaziť po hodine hry. Najprv kapitán Mutsch s rozhodujúcim prispením teča zaskočil Kozáčika a v 65. min na rozdiel jediného gólu pokojne premenenou jedenástkou znížil Gerson. Penaltu faulom na Joachima zapríčinil Nemec. V 78. min striedajúci Šesták z pravého krídla hľadal Maka, no poslal mu pridlhú prihrávku. Luxemburčania sa už na ďalšie vyložené príležitosti nezmohli, takže Slováci si postrážili dôležité víťazstvo zaisťujúce priamy postup na budúcoročný finálový turnaj majstrovstiev Európy. Navyše, v nadstavenom čase po protiútoku a asistencii Šestáka rezultát ešte prikrášlil svojím druhým zásahom v zápase Hamšík.

Ukrajinci priamo nepostúpia

Futbalisti Ukrajiny podľahli Španielom 0:1 v pondelňajšom záverečnom zápase C-skupiny o postup na majstrovstvá Európy do Francúzska 2016 a prišli o šancu priamo sa kvalifikovať na šampionát. Jediný gól duelu strelil v 22. min pravý obranca Mario Gaspar, o chvíľu neskôr Cesc Fábregas nepremenil pokutový kop. Ukrajinci obsadili v tabuľke s 19 bodmi konečnú tretiu priečku a šancu na reparát ešte dostanú v baráži.

Ukrajina - Španielsko 0:1 (0:1)
Gól: 22. Mario Gaspar, ŽK: 23. Kučer, 61. Stepanenko, 77. Fedeckij - 36. Thiago Alcantara, 53. San José, 88. De Gea, rozhodoval: Mažič (Srb.) 
Zostavy: 
Ukrajina: Piatov - Fedeckij, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Rotaň (87. Zinčenko), Stepanenko - Jarmolenko, Garmaš (58. Rybalka), Konopľanka - Kravec (87. Selezňov) 
Španielsko: De Gea - Mario Gaspar, Etxeita, Nacho Fernández, Azpilicueta - San José - Thiago Alcantara, Fábregas (64. Mata) - Isco, Paco Alcácer (85. Busquets), Nolito (75. J. Alba)

V dueli Bielorusko - Macedónsko nepadol gól

Bezgólovou remízou sa v Borisove skončil pondelkový duel Bielorusko - Macedónsko v C-skupine kvalifikácie o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá Európy do Francúzska. Hostia napriek zisku bodu obsadili poslednú 6. priečku v tabuľke za Luxemburskom, Bielorusi skončili štvrtí s 8-bodovým mankom na barážovú 3. pozíciu.

Bielorusko - Macedónsko 0:0
ŽK: 63. Dragun, 75. Kisľak - 49. Žuta, rozhodoval: Dingert (Nem.) 

Zostavy: 
Bielorusko: Gorbunov - Poľakov, Politevič, Sivakov, M. Voloďko - Dragun (73. Putilo) - Stasevič, Renan Bressan, Gordejčuk, Nechajčik (61. Kisľak) - Signevič 
Macedónsko: D. Nilsson - Ristovski, Šikov, Mojsov, Žuta - O. Stjepanovič (84. Alimi), Petrovič - Brdarovski (73. Abdurahimi), Ibraimi (86. Nestorovski), Tričkovski - Trajkovski

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok