Slovensko prikryl prvý sneh, cestári na severe majú plné ruky práce

TA3 SHMÚ TASR
12.10.2015 13:24

Horúce leto je už ďalekou minulosťou, do krajiny dorazila zima a s ňou sneh. Meteorológovia predpokladajú, že na niektorých miestach môže napadnúť až 20 centimetrov snehu.

Sneh hrozí v polovici krajov

Slovenský hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu pred snežením. Spadnúť by malo o niečo menej snehu, ako pôvodne predpokladal.     

Na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní očakáva v polohách od 500 metrov päť až 20 centimetrov nového snehu, pričom snežiť tu môže až do noci. Južnejšie by malo do neskorého večera napadnúť od päť do 15 centimetrov snehu, snežiť tu má od výšky 700 metrov nad morom, ojedinele aj nižšie. SHMÚ pôvodne predpovedal až štvrť metra snehu v oblastiach zasiahnutých snežením.     

Výstraha prvého, najnižšieho stupňa pred snežením platí pre päť okresov Žilinského kraja (Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín), sedem okresov Banskobystrického kraja (Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen), sedem okresov Prešovského kraja (Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa) a štyri okresy Košického kraja (Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves).

Aktívni od nedele

Pod Tatrami už nasnežilo. Cestári po prvej snehovej nádielke na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča zasahujú od polnoci. „Sledujeme predpoveď počasia a desať dní dopredu sme vedeli, že prichádza takáto vlna. Od polnoci začalo snežiť a sneží až doteraz,“ uviedol Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade.

Zimnú službu aktivovali v nedeľu o 19:00, začal fungovať aj ich dispečing. Zamestnanci správy ciest sú stále v teréne, do akcie nasadili posypové vozy, sypače, aj nakladače.

Jedenásť sypačov v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča zabezpečuje cesty prvej, druhej a tretej triedy. „Posypali sme inertným materiálom 66 kilometrov, chemickým materiálom, čiže soľou, 895 kilometrov a napluhovali sme 277 kilometrov. Spotrebovali sme 66 ton kameniva a 89 ton posypovej soli,“ zhodnotil doterajšiu prácu cestárov Barilla.

V teréne sú nepretržite, vystriedala sa už nočná zmena s dennou a naďalej sneží. „Všetky vozy, ktoré boli v noci v akcii, sú aj v dennej. Očakávame, že toto počasie bude celý deň až do nočných hodín,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok