Iracké vzdušné sily zbombardovali stretnutie islamistov, sýrska armáda získala Tal Skik

TA3 TASR
11.10.2015 16:21

Pri leteckom útoku na zhromaždenie príslušníkov Islamského štátu v meste v západnom Iraku zahynulo viacero lídrov tejto extrémistickej skupiny.

Vodca Bagdádí prežil

Medzi mŕtvymi však nie je najvyšší vodca kalifátu Abú Bakr Bagdádí. Informovali o tom podľa agentúry Reuters nemocničné zdroje a miestni obyvatelia.

Iracká armáda predtým oznámila, že jej vzdušné sily pri dvoch náletoch zasiahli miesto stretnutia lídrov Islamského štátu a konvoj vezúci Bagdádího na stretnutie v západoirackej provincii Anbar v blízkosti hranice so Sýriou.

Podľa armádneho vyhlásenia nebol osud lídra militantov, ktorý sa vyhlásil za vodcu samozvaného kalifátu v oblastiach Sýrie a Iraku ovládaných Islamským štátom, bezprostredne po náletoch známy.

"Iracké vzdušné sily bombardovali konvoj teroristu Abú Bakra Bagdádího, keď smeroval do Karably na stretnutie s veliteľmi Dáiš-u (Islamského štátu)," uviedla armáda vo vyhlásení.

abu-bakr-bagdadi-1140px-sitaap_0a000002-d00c-a3e3.jpg

Hámid: Bojujeme o holú existenciu

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedlo, že sýrska armáda a jej spojenci z libanonského hnutia Hizballáh dobyli po prudkom ruskom bombardovaní horskú oblasť Tal Skik v provincii Idlib na severozápade Sýrie.

Vládne sily sa tak dostali bližšie k vzbúrencami ovládaným pozíciám pri hlavnej ceste spájajúcej hlavné sýrske mestá. Oblasť kontroluje aliancia povstaleckých skupín, ku ktorej nepatrí kalifát.

"Nadchádzajúce bitky budú kruté, Rusi používajú taktiku spálenej zeme a zasahujú ciele veľmi presne, toto je však osudová bitka... bojujeme o holú existenciu," vyhlásil Abú Hámid, predstaviteľ vzbúreneckej skupiny Džabhat Šám, ktorá pôsobí prevažne v susednej provincii Hamá.

Rusko a Saudská Arábia hovorili o spolupráci

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s ministrom obrany Saudskej Arábie, informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide zo strany Moskvy o najvýraznejšiu snahu osloviť nepriateľov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, odkedy sa Rusko zapojilo leteckými útokmi do konfliktu v jeho krajine.

Po stretnutí Putina a šejka Muhammada bin Salmána, syna saudskoarabského kráľa, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že obe krajiny sú ochotné spolupracovať v Sýrii a chcú zabrániť vytvoreniu "teroristického kalifátu". Podľa Lavrova sa obe strany domnievajú, že schôdzka môže prispieť k zlepšeniu spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok