Lagardeová dôrazne upozorňuje na dôsledky otepľovania klímy

TASR
10.10.2015 17:24

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová naliehavo varovala v peruánskom hlavnom meste Lima na výročnom rokovaní Svetovej banky pred dôsledkami nečinnosti v boji proti klimatickým zmenám na planéte. Informovala o tom agentúra DPA.

Lagardeová dôrazne upozorňuje na dôsledky otepľovania klímy
SITA/AP

Správny moment

Vo fonde banky na utlmenie nepriaznivých klimatických zmien chýba ešte 40 miliárd USD. Lagardeová v tejto súvislosti v prítomnosti prezidenta Svetovej banky Jim Yong Kima a šéfky Spojených národov pre oblasť svetovej klímy Christiny Figueresovej poznamenala: "Ak sa všetci budeme vyhýbať (získaniu sumy), všetci budeme vypražení, ugrilovaní, upečený a prepečení."

Lagardeová tvrdí, že musí byť zavedená daň firmám - producentom kysličníka uhličitého, ktoré ho vo veľkom množstve vypúšťajú do ovzdušia. "Daň na CO2 sa musí zaviesť," uviedla a dodala: "Teraz je správny moment odstrániť subvencie."

Znižovanie emisií

Podľa analytikov nebol taký tón v minulosti mysliteľný. Zavedením poplatkov za znečisťovanie globálnej klímy vidí šéfka MMF príležitosť, aby sa ovzdušie na Zemi nezvýšilo v porovnaní s predindustriálnym obdobím viac ako o dva stupne Celzia.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v Lime informovala, že na programy na ochranu svetovej klímy sa doteraz zozbieralo 61,8 miliardy USD. Prostriedky sa od roku 2020 budú vynakladať na znižovanie emisií skleníkových plynov v rozvojových krajinách. Použijú sa v nich aj na prechod k širokému využívaniu ekologických energetických zdrojov namiesto spaľovania fosílnych palív.

Fond by mal mať v roku 2020 k dispozícii 100 miliárd USD. Európska únia chce do roku 2030 znížiť vypúšťanie CO2 na svojom území v porovnaní s úrovňou v roku 1990 o 40 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok