Kimov režim oslavoval výročie strany najväčšou vojenskou prehliadkou v dejinách

TA3 ČTK
10.10.2015 10:51

Severná Kórea oslavovala 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce a pri tejto príležitosti usporiadala mohutnú vojenskú prehliadku, podľa BBC zjavne najväčšiu v dejinách tejto izolovanej ázijskej krajiny. Prezident Kim Čong-un v prejave vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na akúkoľvek vojnu, ktorú povedú Spojené štáty.

Vodca odsúdil americký imperializmus

"Revolučná výzbroj strany znamená, že sme pripravení viesť akúkoľvek vojnu, ktorú vyprovokujú americkí imperialisti," vyhlásil severokórejský vodca na hlavnom Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu. Prítomný bol aj vysoký predstaviteľ Čínskej komunistickej strany ako vyslanec prezidenta Si Ťin-pchinga.

Severná Kórea pravideľne odsudzuje vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey a označuje ich za prípravu na vojnu.

Prehliadka mala začať už dopoludnia, jej začiatok sa ale zrejme pre dážď posunul zhruba o tri hodiny, takže začala až popoludní. Prehliadka mala tradične predviesť vojenskú silu režimu. Štátna televízia ukazovala zábery tisícov vojakov pochodujúcich v zástupoch cez Kim Ir-senovo námestie, pripravená bola aj vojenská technika a rakety.

Impozantná prehliadka

Nie je pritom vylúčené ani prípadné prekvapenie, pokiaľ ide o rastúcu flotilu bezpilotných lietadiel, rakiet dlhého doletu a ďalšie zbrane v arzenále jednej z nejuzavretejších krajín sveta. Agentura AFP označila dojem z prehliadky za impozantný.

KĽDR pred oslavami avizovala, že by mohla vypustiť raketu dlhého doletu s družicou. Američania ale zhruba pred mesiacom na základe analýzy satelitných snímkov dospeli k záveru, že na hlavnej severokórejskej strelnici sa žiadna taká akcia nechystá. Vedci naopak objavili pohyb v priestore severokórejskej jadrovej strelnice, jeho dôvody sú ale nejasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok