Líbya sa roky zmieta v politickom chaose, črtá sa vláda národnej jednoty

TA3 TASR
10.10.2015 09:15

Znepriatelené líbyjské skupiny sa po mesiacoch rokovaní dohodli na vláde národnej jednoty. V marockom Rabate to oznámil mimoriadny vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León, ktorý rokovania sprostredkoval.

Západ dohodu podporuje

Británia, Francúzsko, Nemecko, Spojené štáty, Španielsko a Taliansko podporili vznik vlády národnej jednotky v Líbyi, ako to navrhla OSN v snahe ukončiť ozbrojený konflikt medzi frakciami v tejto vojnou zničenej severoafrickej krajine.

Spojenci v spoločnom vyhlásení upozorňujú, že váhanie s vytvorením vlády národnej jednoty len predĺži utrpenie líbyjského ľudí a poskytne teroristom príležitosť ťažiť z chaosu.

Organizácia Spojených národov vyzvala znepriatelené aliancie v Líbyi, aby vytvorili vládu národnej jednoty a ukončili tak konflikt, ktorý sa v krajine rozpútal po páde režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Výsledok mesiacov rokovaní

Líbya sa od zvrhnutia Kaddáfího vlády už štvrtý rok zmieta v politickom chaose. Rozdelená je medzi medzinárodne uznanú vládu sídliacu v meste Tobruk a islamistami podporovanú vládu v metropole Tripolis. Práve u tejto vlády návrh OSN narazil na odpor.

Návrh OSN prišiel po niekoľkých mesiacoch často prerušovaných rokovaní medzi oboma znepriatelenými stranami. Delegáti z Tripolisu však odmietli zverejniť mená svojich zástupcov v novej vláde, pretože žiadajú ďalšie úpravy návrhu mierovej dohody, ktorú im koncom septembra predložili predstavitelia OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok