Slováci na úvod ME tesne prehrali so Srbmi

SITA
9.10.2015 21:23

Reprezentanti Slovenska prehrali so Srbmi tesne 2:3 vo svojom úvodnom vystúpení v základnej D-skupine na majstrovstvách Európy volejbalistov v Bulharsku a Taliansku.

Slováci na úvod ME tesne prehrali so Srbmi
SITA

Slováci získali bod

Slováci v talianskom meste Busto Arsizio v takmer trojhodinovom stretnutí potrápili finalistov tohtoročnej Svetovej ligy a zo zápasu napokon vyťažili jeden bod, nie však víťazstvo.

Na zverencov talianskeho trénera Alberta Giulianiho čaká v sobotu od 18.00 h výzva v podobe obhajcov prvenstva Rusov, v nedeľu odohrajú Slováci pravdepodobne kľúčový zápas o postup z D-skupiny s Fínmi (15.00). Víťaz skupiny prenikne priamo do štvrťfinále, mužstvá na druhej a tretej priečke odohrajú zápas play-off s tímami z B-skupiny o postup do štvrťfinále. 

Výsledok - D-skupina: 
Slovensko - Srbsko 2:3 (-22, 22, -28, 24, -9)
168 minút, rozhodovali: Piaseckij (Biel.) a Cambré (Belg.) 

Zostavy:

Slovensko: Kohút, Končal, Paták, Krajčovič, Michalovič, Ogurčák, liberá Kubš a Ľ. Nemec (M. Sopko st., Zaťko, Ondrovič, Chrtiansky, Kriško) 
Srbsko: N. Kovačevič, Lisinac, Atanasijevič, Petrič, Podraščanin, Jovovič, libero Rosič (U. Kovačevič, Okolič, Starovič, Brdjovič, Ivovič)

Kovačevič neudržal nervy na uzde

O prvý bod Slovákov na turnaji sa postaral univerzál Michalovič - 1:1. Slovenskí reprezentanti začali nebojácne a počas prvého technického oddychového času viedli 8:6. Srbi následne získali tri body v sérii a viedli 9:8. Podraščanin esom zvýšil už na rozdiel troch bodov (15:12) a Srbi si mierny náskok udržiavali - 19:16.

Slovákom sa podarilo priblížiť sa na rozdiel jediného bodu, nevyužili však niekoľko ponúknutých príležitostí na vyrovnanie skóre a Srbi za stavu 24:22 premenili prvý setbal.

Slovenskí reprezentanti vstúpili dobre aj do druhého dejstva, Kohút zvýšil razantným útokom na 7:4. Srbi čoskoro skorigovali na 7:8, ďalšia časť však patrila Slovákom, ktorí po Ogurčákovom zakončení viedli už 14:11. Giulianiho zverenci boli v miernej výhode až do momentu, keď Srbi vyrovnali na 18:18. Záver patril Slovákom, ktorých k skóre 23:20 potiahli najmä kapitán Sopko a univerzál Michalovič.

Za stavu 24:22 pre SR neudržal nervy na uzde srbský smečiar Nikola Kovačevič a počas predĺženého čakania na svoje podanie pre opakované nedorozumenia zapisovateľov odhodil loptu smerom k hlavnému rozhodcovi. Setbal Slovákov premenil Paták - 25:22.

Nepripustili dramatizáciu

Úvod tretieho setu bol vyrovnaný, Ogurčákov smeč znamenal skóre 6:6. Srbi viedli 10:9, slovenskí reprezentanti následne získali šesť bodov v sérii, uspeli najmä dobrými blokmi - 15:10. Slováci ešte viedli 17:12, potom však skvelú šnúru potiahli aj Srbi a vyrovnali na 17:17. Skóre bolo nerozhodné aj v závere setu - 23:23.

Najskôr Srbi a potom aj Slováci nepremenili po dva setbaly. Pri treťom setbale slovenského mužstva za stavu 28:27 najskôr rozhodca priznal rozhodujúci bod a tým aj tretí set Slovákom, po apelovaní Srbov a zhliadnutí povoleného videozáznamu však rozhodol v prospech Srbska po údajnom dotyku slovenského bloku. Slováci sa z tohto momentu už nespamätali a Srbi svoj následný tretí setbal premenili - 30:28.

Slováci nezachytili úvod štvrtej časti hry, prehrávali 2:5 a neskôr aj hrozivejším rozdielom 6:11. Eso z ruky Kriška a niekoľko úspešných blokov priblížili slovenské mužstvo na rozdiel jediného bodu (12:13), Srbi však opäť zabrali a počas druhého technického oddychového času viedli o štyri body (16:12). Zabrali aj Slováci a čoskoro bolo skóre nerozhodné - 18:18. Giulianiho zverenci získali tri body v sérii a viedli 21:18. Slováci mali k dispozícii tri príležitosti na vynútenie si piateho setu, dvom srbská obrana odolala, ale tej tretej už nie - 26:24.

Začiatok rozhodujúceho setu Slováci nezachytili a za nepriaznivého stavu 1:4 tréner Giuliani požiadal o čas pre tímovú poradu. Jeho zverenci skorigovali na 4:6, počas výmeny strán však mohli byť výrazne spokojnejší Srbi, ktorí viedli 8:4. Finalisti tohtoročnej Svetovej ligy už v druhej polovici piateho setu nepripustili dramatizáciu a v maratónskom zápase uspeli 3:2.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok