Dopadli ruské rakety na územie Iránu? Teherán to popiera

SITA
9.10.2015 10:03

Irán poprel informáciu, že na jeho územie dopadlo niekoľko ruských riadených rakiet dlhého doletu, ktoré vojnové lode Kaspickej flotily vypálili na ciele v Sýrii.

Dopadli ruské rakety na územie Iránu? Teherán to popiera
SITA/AP

USA nemali informácie o prípadných škodách

O dopade rakiet na iránskom území informovali vo štvrtok predstavitelia amerického ministerstva obrany s tým, že nie je jasné, či v Iráne vznikli nejaké škody. Jeden zo zdrojov povedal, že strely s plochou dráhu letu zišli z plánovanej trasy a boli štyri. Ruské ministerstvo obrany v reakcii na vyjadrenia amerických zdrojov zdôraznilo, že ruské rakety odpálené z Kaspického mora zasiahli svoje ciele v Sýrii.

Americký minister obrany Ashton Carter vo štvrtok vyjadril poľutovanie nad skutočnosťou, že "Rusi vypálili okrídlené rakety z vojnových lodí v Kaspickom mori bez varovania". Agentúra FARS s odvolaním sa na zdroj iránskeho ministerstva obrany napísala, že Irán nemá informácie o páde ruských rakiet na svojom území. Správy o tom v západných médiách Irán súčasne označil za akt psychologickej vojny.

Ostreľovali pozície kalifátu

Ruská vláda v stredu oznámila, že vojnové lode Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát v severnej a severozápadnej Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele. Ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. Moskva v tejto súvislosti neuviedla, že by niektorá z rakiet zišla zo stanovenej trasy.

Rusko, ktoré od 30. septembra podniká v Sýrii nálety na pozície povstalcov, poskytuje svojou operáciou podporu najnovšej veľkej ofenzíve vládnej armády v západnej časti krajiny. Jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi ju spustili túto stredu na viacerých frontoch. Na strane vládnych síl bojujú aj oddiely libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok