Fico sa na Kube stretol s Castrom, podpísal zmluvu o urovnaní dlhu

TA3 SITA
9.10.2015 09:38

Slovenský premiér aj so svojimi ministrami dorazil na Ostrov slobody. S prezidentom Raúlom Castrom podpísal dohodu o urovnaní dlhu, prvú svojho druhu v našom regióne.

Fico sa na Kube stretol s Castrom, podpísal zmluvu o urovnaní dlhu
SITA/ÚV SR

Prvá krajina v regióne

Slovensko má zmluvu o vysporiadaní kubánskeho dlhu. Počas svojej návštevy Kuby ju podpísal predseda vlády Robert Fico a podpredseda vlády Kuby Ricardo Cabrisas. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou v regióne strednej Európy, ktorej sa takúto zmluvu s Kubou podarilo uzavrieť. 

V rámci stretnutia premiéra Fica s podpredsedom kubánskej vlády bol aj podpis dohody na energetických projektoch. Podpísala ju kubánska firma Energoimport a za slovenskú stranu SES Tlmače a Eximbanka. Celkový objem dohodnutých energetických projektov predstavuje do 100 mil. eur. "Kubánska strana zároveň prezentovala ambície v oblasti obnoviteľných zdrojov, čím sa vytvára priestor na participáciu ďalších slovenských firiem na energetických projektoch v tejto krajine,“ informoval tlačový odbor úradu vlády.

En #Cuba Primer Ministro de Eslovaquia. Detalles en: http://goo.gl/Jw4CdV

Posted by Granma on 8. október 2015

Ukázali im aj osobitnú zónu

Slovenskej delegácii, ktorej súčasťou sú aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister financií Peter Kažimír, predstavili aj osobitnú ekonomickú zónu Mariel so špeciálnymi podmienkami pre zahraničných investorov. "Vyjadrením užšej ekonomickej spolupráce medzi krajinami bude tiež účasť slovenských firiem na výstave FIHAV v Havane, pričom vládu SR bude zastupovať minister hospodárstva SR Vazil Hudák,“ dodáva úrad vlády. 

Stretnutie potvrdilo ekonomický charakter návštevy. Ricardo Cabrisas informoval o zmenách, ktoré sa v súčasnosti na Kube dejú a ktoré majú viesť k väčšej otvorenosti krajiny voči svetu a k postupnému vytváraniu súkromného sektora.

Slovenskí predstavitelia tieto pozitívne zmeny privítali a vyjadrili im podporu. Predseda vlády Robert Fico pozval podpredsedu vlády Kuby Ricarda Cabrisasa na Slovensko a ten pozvanie prijal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok