V Piešťanoch hrozí zrútenie polyfunkčného domu, ľudia sa musia vysťahovať

TASR
8.10.2015 18:17

Polyfunkčnému domu Centroom v Piešťanoch, ktorý stojí pri obchodnom centre Aupark, hrozí zrútenie. Na základe znaleckého posudku je jeho statika narušená do tej miery, že môže prísť k spadnutiu bez varovných príznakov.

Alarmujúce údaje

Krízový štáb mesta Piešťany preto rozhodol o okamžitom vysťahovaní všetkých jeho obyvateľov. Hľadá pre nich náhradné bývanie a zabezpečí ochranu ich majetku. Oznámil to krízový štáb na tlačovej besede.

V budove je 44 bytov, v nich je najmenej 56 obyvateľov, niektoré sú využívané ako kancelárie. K tomu sú aj prízemné obchodné prevádzky. Mesto ponúklo, ako povedal primátor Piešťan Miloš Tamajka, v zmysle zákona každému z obyvateľov možnosť náhradného ubytovania v hoteloch a penziónoch. Nie každý to využije, viacerí majú možnosť odísť k svojim rodinám. „Okrem toho musíme zabezpečiť ochranu ich majetku. Tieto veci sú pre nás prvoradé,“ uviedol Tamajka.

Krízový štáb bude teraz rozhodovať o ďalších krokoch. Podľa slov Ivana Pauera, ktorý je poverený vedením oddelenia stavebných služieb na mestskom úrade, statický posudok uvádza natoľko alarmujúce údaje, že bolo nutné rozhodnúť o okamžitom vyprataní budovy.

Stavba bola ukončená v septembri 2010

Mesto vstúpi do rokovania aj so správcom objektu BK Services, s.r.o., a staviteľom Centroom, s.r.o. Taktiež bude potrebné dať vypracovať druhý odborný  posudok objektu, projekt na sanáciu, čo môže trvať dva až tri mesiace.„Prvotná chyba je, ako sa ukazuje, priamo v projekte. Niekde je zistené až 200-percentné poddimenzovanie výstuží,“ povedal Pauer. Budú tiež skúmať, ako boli vydané rozhodnutia na túto budovu na meste.

Podľa primátora sa uzatvorenie Centroomu pravdepodobne dotkne podzemného parkovania v Auparku. Aupark stojí vedľa, ale dom nie je jeho súčasťou a neohrozuje ho. Vstup do garáží je však zo strany obytnej časti, stadiaľ sú zásobované aj obchody. Rovnako bude musieť byť zabezpečené okolie. „Podľa posudku by sa v tom najhoršom variante mohlo stať, že sa objekt zrúti, ale rúcal by sa skôr akoby do seba, nie na niektorú stranu,“ dodal Pauer.

Statický posudok na objekt dal vypracovať BK Group, ktorého BK Services je správcom objektu. Podľa slov generálneho riaditeľa Tomáša Káčera bol k dispozícii 6. októbra. „Okamžite sme zvolali obyvateľov domu. Následne sme informovali mesto a ďalšie orgány,“ povedal. Zástupcovia investora
Centroom, s.r.o., sa k posudku nevedeli vyjadriť, nakoľko ho doteraz nemajú k dispozícii.

Stavba Centroomu bola ukončená v septembri 2010, celkové investície dosiahli 3,8 milióna eur. Má úžitkovú plochu 4311 m2. Stavebník
Centroom, s.r.o., je členom skupiny Iuris Group, a. s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok