Hokejoví funkcionári predstavili ambiciózny plán

TA3 TASR
8.10.2015 16:27

Nové ľadové plochy, tréningové centrum mládeže, či náborový projekt pre deti. Funkcionári hokejového zväzu majú smelé plány.

Chcú postaviť desiatky štadiónov

Slovenský zväz ľadového hokeja predstavil viaceré pripravované projekty týkajúce sa zlepšenia súčasnej a vybudovania novej hokejovej infraštruktúry ako i zväčšenia členskej základne na Slovensku. Za cieľ si dal vybudovať ďalších 40 krytých ľadových plôch a postaviť nové tréningové stredisko mládeže, v ktorom by našli domovský stánok výbery do 18 a 20 rokov.

Tréningové centrum by malo stáť v Senci, výstavba si vyžiada 2,5 až 4 milióny eur. "Mesto Senec je schopné poskytnúť nám pozemok. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak v roku 2016 by sa mohol poklepať základný kameň a približne o rok až rok a pol stredisko postaviť. Od sezóny 2017/2018 by tam už mohli výbery hrať," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii Dušan Mráz, viceprezident a člen Výkonného výboru SZĽH.

Martin Kohút z VV SZĽH poukázal na to, že na Slovensku je momentálne iba 64 ľadových krytých plôch, to znamená pomer 85-tisíc obyvateľov na krytú ľadovú plochu. Ak sa chce priblížiť svetovej špičke, potrebuje postaviť približne ďalších 40. Podľa slov Dušana Mráza by sa tento stav mohol zrealizovať pri podpore štátu do trinástich rokov. Okrem toho si dáva zväz za cieľ pomôcť dobudovať rozostavené štadióny v Kežmarku, Žiari nad Hronom, Vranove nad Topľou a Starej Ľubovni. "Máme dve základné priority - zabezpečiť udržateľnosť súčasnej športovej infraštruktúry a zaistiť finančné zdroje na výstavbu nových štadiónov," zdôraznil Kohút.

Deti na hokej

Štatistický model ukázal, že v 28 mestách s počtom obyvateľov nad 10-tisíc chýba krytá ľadová plocha. Spolu tak okolo 450-tisíc ľudí nemá možnosť hrať vo svojom meste hokej. Len štyri štadióny (dva extraligové a dva prvoligové) spĺňajú aktuálne normy IIHF. V snahe zlepšiť hokejovú infraštruktúru už Dušan Mráz zažiadal o spoluprácu jednotlivé mestá, u 16 z nich našiel odozvu.

"Chceli by sme pripraviť kompletný materiál pre rokovanie do vlády, ako si hokejisti predstavujú podporu zo strany štátu k budovaniu infraštruktúry. Približne začiatkom decembra ho bližšie prezentujeme. Veríme, že sa podarí vládu presvedčiť argumentmi, aby podporila výstavbu a rekonštrukciu zimných štadiónov podobným spôsobom, ako urobila v prípade futbalových ihrísk," poznamenal Mráz.

V rámci svojej aktivity odprezentoval Martin Kohút aj tzv. 4WARD tím, ktorým chce zväz vtiahnuť viac ľudí do hokejového hnutia. V rámci neho chce vytvoriť tímy z radu sponzorov, fanklubov, médií a hráčskych agentov, s ktorými sa chce stretávať na pravidelnej báze. Ako spomenul, slovo "WARD" je zložené zo začiatočných písmen slov víťazstvo, atmosféra, radosť a dôvera.

Diana Kosová predstavila nový projekt SZĽH "Deti na hokej", ktorý by sa mal spustiť 31. októbra 2015 v Prievidzi. Sľubuje si od neho najmä vytvorenie základne hráčov od najmenších hokejových tried pre menšie kluby tým, že vytvorí v deťoch pozitívnú skúsenosť z hokeja, bude komunikovať s rodičmi a materiálne pomôže klubom.

V rámci tohto projektu sa budú konať besedy na základných školách a počas víkendov sa na vybranom zimnom štadióne uskutoční zážitková akcia pre deti, ktoré si budú môcť vyskúšať rôzne stanovištia na ľade, ale aj mimo neho. Na konci čaká účastníkov žrebovanie, kde desať z nich môže získať na zapožičanie výstroj. Počas sezóny by sa táto akcia mala zrealizovať v dvadsiatich mestách

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok