Merkelová o prílive migrantov: Zvládneme to

TA3 TASR
8.10.2015 15:52

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu večer rezolútne obhajovala svoju doterajšiu politiku otvorenosti voči prichádzajúcim migrantom, ktorá sa v Nemecku stáva terčom čoraz väčšej kritiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Kancelárka má plán

Kancelárkine vyjadrenia k súčasnej utečeneckej kríze odzneli počas jej zriedkavého vystúpenia vo večernej talk show nemeckej verejnoprávnej televízie ARD. "Zvládneme to. Som o tom úplne presvedčená ... Dá sa dosiahnuť veľmi, veľmi mnoho, ak máte odhodlanie," vyhlásila Merkelová, podľa ktorej má Nemecko tie najlepšie predpoklady, aby prekonalo výzvy spojené s náporom státisícov migrantov.

Šéfka nemeckej vlády zdôraznila, že migračná kríza je zložitým problémom, na ktorý neexistujú jednoduché riešenia v podobe uzatvárania hraníc alebo zavádzania početných limitov.

"Nezastavíme prijímanie utečencov," zopakovala Merkelová, ktorá zároveň uisťovala, že má plán na zvládnutie celej situácie. Podľa vlastných slov nemá záujem súťažiť o to, kto k prichádzajúcim azylantom zaujme najmenej priateľský postoj s cieľom odradiť ich od príchodu do krajiny.

Nobelova cena?

Prioritou je podľa nej zaistenie dobrej organizácie azylového procesu a spravodlivejšie rozdeľovanie žiadateľov v rámci celej EÚ.

Merkelovej otvorená migračná politika čelí doma v Nemecku silnejúcej kritike, a to aj z radov jej vlastnej strany Kresťanskodemokratickej strany a najmä od predstaviteľov sesterskej bavorskej Kresťanskosociálnej únie.

Kancelárka počas vystúpenia v talk show reagovala podráždene na špekulácie, že by sa mohla v piatok stať tohtoročnou laureátkou Nobelovej ceny za mier. Vyhlásila, že ju teraz plne zamestnávajú iné veci a že ju diskusie o tejto otázke už takmer deprimujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok