Prezidenti V4 rokujú pri Balatone, hlavnými témami sú utečenci a energetika

TA3 ČTK
8.10.2015 12:17

Pri Balatone sa začal dvojdňový samit prezidentov Vyšehradskej štvorky. Hlavnými témami rokovaní je migrácia a energetická bezpečnosť. Priamo na mieste je náš kolega Vlado Lichvár.

Strategická spolupráca

Migračná politika a strategická spolupráca v rámci V4 patria k hlavným bodom dvojdňovej schôdzky prezidentov Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska v maďarskom meste Balatonfüred. Dôležitou témou je aj problematika energetiky.

Rokovania sa zúčastňujú prezidenti všetkých štyroch krajín - Slovenska Andrej Kiska, Česka Miloš Zeman, Maďarska János Áder a Poľska Andrzej Duda. Ako hosť má byť na samite prítomná tiež chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová.

Poľsko hlasovalo za kvóty

Najvyšší predstavitelia štátov V4 sa zišli po rozkole pre utečenecké kvóty, ku ktorému došlo koncom septembra na schôdzke ministrov vnútra Európskej únie. Poľsko na rozdiel od Česka, Slovenska a Maďarska hlasovalo pre mimoriadne rozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl. Zdá sa však, že tento krok Varšavy vážnejšie škody v rámci skupiny nenapáchal.

Tým skôr, že poľský prezident Andrzej Duda dal následne najavo výhrady ku kvótam, pre ktoré poľská ministerka vnútra Teresa Piotrowski v Bruseli hlasovala. 

Dudov hovorca Krzysztof Szczerski povedal, že samit v Balatonfürede by mal tiež pracovať na spoločnej pozícii k výstavbe ďalšieho potrubia plynovodu Nord Stream, ktorej oznámenie vyvolalo v Poľsku značnú nevôľu. Tento projekt podľa neho totiž ukazuje, že "tendencia nezapájať strednú Európu do veľkých projektov je stále živá".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok