Zdravotníci sa asi dočkajú rovnakého odmeňovania, novela je v druhom čítaní

TA3 SITA TASR
7.10.2015 16:14

Po vystúpení prezidenta Andreja Kisku sa poslanci v Národnej rade SR stretli na ďalšej schôdzi. Tú mimoriadne zvolal vládny Smer, diskutovalo sa o platoch zdravotníkov.

Za prijatie hlasovali všetci prítomní

Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve. Za hlasovalo všetkých 119 prítomných poslancov. Návrh novely má podľa predkladateľa, ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka, zabezpečiť rovnaké odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov. Parlament zároveň ukončil 55. schôdzu.

Ako uviedol Čislák, ide o všetky kategórie zdravotníckych pracovníkov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach – teda nielen štátnych, ale aj nemocníc v správe vyšších územných celkov, miest a obcí či v prenájme u súkromníkov. Zákon reguluje 80 % mzdy, aby ostal priestor pre kolektívne vyjednávanie aj nenárokovateľnú časť mzdy.

 

V štátnych zariadeniach bude nárast nižší

Zákon bude podľa Čisláka finančne krytý. Od ministerstva financií dostane rezort zdravotníctva 55 mil. eur, čo pri počte 38-tisíc zdravotníckych pracovníkov znamená navýšenie platov približne o 16 %. Ako však upozornil, v prípade zamestnancov štátnych zdravotníckych zariadení bude nárast o niečo menší, keďže doteraz mali vyššie platy ako ich kolegovia v ostatných zariadeniach. V prípade sestier v nemocniciach vyšších územných celkov však podľa ministra môže ísť o nárast aj v stovkách eur.

Podľa poslanca parlamentu Viliama Novotného (Šanca) koeficienty priemernej mzdy, tak ako sú navrhnuté v novele zákona, v praxi môžu znamenať, že nárok sestry na mzdu v štátnej nemocnici môže byť aj o 100 eur nižší ako je jej reálna mzda v súčasnosti. "Keď zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier z roku 2012 určoval, že platové kategórie majú byť od 640 do 930 eur, tak prakticky to sestry v štátnych nemocniciach dosiahli," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok