Porošenko: Na východe Ukrajiny zavládlo skutočné prímerie

SITA TASR
7.10.2015 16:16

Na východe Ukrajiny zavládlo skutočné prímerie, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Informovala o tom agentúra TASS.

Porošenko: Na východe Ukrajiny zavládlo skutočné prímerie
SITA/AP

Nie je to koniec vojny

"Počas prvého októbrového týždňa nebola hlásená žiadna paľba. Nie je to ešte mier ani koniec vojny. Nie je to však len pokoj zbraní, je to skutočné prímerie," povedal Porošenko v prejave na pôde Vojenského inštitútu Kyjevskej národnej univerzity Tarasa Ševčenka. Ukrajinský prezident však zopakoval, že "vojna sa skončí až potom, keď bude oslobodený posledný kúsok zeme".

Podľa agentúry Ukrinform Porošenko taktiež uviedol, že napriek zastaveniu vojenských akcií v Donbase existuje tendencia k zhoršeniu situácie na informačnom fronte. "Za súčasných podmienok, keď sú vojenské akcie zastavené, niektorí ľudia veria, že hlavné nebezpečenstvo sa pominulo. Som ale presvedčený, že situácia na informačnom fronte sa zhoršuje," varoval Porošenko a zdôraznil, že Ukrajina bude bojovať proti propagande Kremľa a nepravdivým informáciám pomocou pravdy a objektivity. 

Povstaleckí lídri môžu získať iba dočasnú imunitu

Kyjev bude ochotný ponúknuť iba dočasnú imunitu separatistickým lídrom, ktorí sa budú uchádzať o zvolenie v nadchádzajúcich regionálnych voľbách na východe Ukrajiny. Naznačil to ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Kyjev je podľa slov Klimkina ochotný vyhlásiť amnestiu na východe Ukrajiny. Minister však zdôraznil, že sa nebude vzťahovať na kohokoľvek, kto spáchal zločiny proti ľudskosti.

Klimkin sa vyjadril deň po tom, ako sa vedenia samozvaných republík na východe Ukrajiny - Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky - dohodli na odložení volieb do miestnych samospráv až na február budúceho roka. Podľa pôvodných plánov sa voľby mali konať v DĽR 18. októbra a v LĽR 1. novembra.

Na Ukrajine sa voľby do miestnych samospráv uskutočnia 25. októbra. Budú sa konať na celom území krajiny okrem anektovaného Krymu a okupovaných okresov Doneckej a Luhanskej oblasti na východe štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok