Do bruselských ulíc vyšli desaťtisíce ľudí, nepáči sa im úsporná politika štátu

TA3
7.10.2015 13:48

Do ulíc belgickej metropoly vyšli desaťtisíce ľudí. Pochod v centre Bruselu zorganizovali na protest proti úspornej politike štátu belgické odbory. Kabinet obviňujú z toho, že podporuje veľké firmy na úkor pracujúcich ľudí.

Desaťtisíce demonštrantov protestovali v uliciach Bruselu proti úsporným opatreniam belgickej liberálnej vlády premiéra Charlesa Michela. Podľa údajov polície sa v uliciach belgickej metropoly zhromaždilo okolo 80.000 nespokojných ľudí, zatiaľ čo organizátor protestov, spoločný front odborových centrál, informoval belgické médiá o vyše 100.000 demonštrantoch. Protestná akcia je jednou z najväčších v Belgicku za posledné roky.

Televízna stanica RTBF uviedla, že počas protestov, ktoré boli podporené poľnohospodármi na traktoroch, boli zaznamenané ojedinelé zrážky medzi bezpečnostnými silami a demonštrantami. Okolo 200 demonštrantov z Antverp vyčíňalo v okolí Botanickej záhrady. V Antverpách je silná odborová centrála zamestnancov tamojšieho prístavu, ktorá sa vyznačuje takzvaným "tvrdým jadrom" demonštrantov.

Časť demonštrantov skrytých pod kuklami v okolí železničnej stanice Gare du Midi začala ničiť verejný majetok, čo si vyžiadalo zásah policajných zložiek, ktoré použili vodné delá a slzotvorný plyn. V priebehu jedného roka je to v poradí už pätnásta masová demonštrácia proti politike premiéra Michela. Historicky najväčší masový protest bol zaznamenaný 6. novembra 2014, keď vyjadriť nespokojnosť s úspornými opatreniami belgickej vlády prišlo do bruselských ulíc viac ako 100.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok