Vláda nevyhovela zamestnávateľom, minimálna mzda v budúcom roku porastie

SITA
7.10.2015 12:55

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 380 eur na 405 eur. Po rokovaní vlády o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Samotný šéf rezortu práce a sociálnych vecí pritom na rokovanie vlády predložil návrh, aby minimálna mzda stúpla na 400 eur.

Od začiatku budúceho roka pritom odpočítateľná položka na zdravotné poistenie zostane vo výške 380 eur, a preto v plnej miere nepokryje sumu najnižších zárobkov. Odborári presadzovali nárast minimálnej mzdy na 410 eur a zamestnávatelia žiadali minimálnu mzdu na rok 2016 nezvyšovať.

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 352 eur na 380 eur. Išlo o nárast o 7,95 %. Súčasne sa od začiatku tohto roka zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur.

Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody sa zaviedla práve vzhľadom na to, že minimálna mzda stúpla na 380 eur. Pri 380-eurovej minimálnej mzde totiž zamestnávatelia ani zamestnanci neplatia zdravotné odvody. Suma odpočítateľnej položky sa pritom sa znižuje v dvojnásobnej výške k miere zvýšenia príjmu zo zamestnania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok