Vláda schválila svoj posledný rozpočet, deficit má klesať k nule

TA3 TASR
7.10.2015 10:41

Vláda odobrila rozpočet na posledný rok aktuálneho volebného obdobia. Deficit má v roku 2016 klesnúť pod dve percentá hrubého domáceho produktu a v ďalších rokoch klesať až k vyrovnanému hospodáreniu.

Až k vyrovnanému hospodáreniu

Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 1,93 % hrubého domáceho produktu. V ďalších rokoch by mal postupne ďalej klesať, na 0,42 % v roku 2017 a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na roky 2016 až 2018, ktorý schválila vláda.      

V absolútnej sume by mal schodok hospodárenia verejnej správy dosiahnuť na budúci rok 1,557 miliardy eur. Príjmy sa očakávajú na úrovni 30,428 miliardy eur a výdavky 31,985 miliardy eur. Rozpočet predpokladá zníženie verejného dlhu na 52,1 % HDP.

Švejna: Treba znížiť nezamestnanosť

Návrh rozpočtu na rok 2016 je podľa podpredsedu Mosta-Híd Ivana Švejnu objektívne zatiaľ najlepší, aký táto druhá Ficova vláda mala. Švejna to uviedol na tlačovej konferencii v Národnej rade. "Verejné financie táto druhá Ficova vláda nechala v lepšom stave ako prvá Ficova vláda," konštatoval tiež Švejna. Je to ale podľa neho v podstate rozpočet pre ďalšiu vládu, ktorá vzíde budúci rok z volieb.

Strana Most-Híd sa pritom podľa Švejnu rovnako hlási k tomu, aby Slovensko dosiahlo v priebehu dvoch rokov vyrovnaný rozpočet a aby dlh štátu klesol pod 50 %. Súčasný kabinet premiéra Fica však kritizoval za to, že nedostatočne bojuje s nezamestnanosťou. "Treba znížiť nezamestnanosť tak, aby bola jednociferná," konštatoval. Rozdielny názor než vláda má tiež na daňové licencie. Tie by zrušil a pripomenul aj neefektívny výber daní.

"V dani z pridanej hodnoty visí akoby v oblaku stále miliarda eur, čo by sme mali vybrať pri súčasnom daňovom nastavení DPH, ale nevyberáme," doplnil. Veľkým rizikom sú však podľa Švejnu aj eurofondy. "S čerpaním eurofondov je táto vláda na chvoste v celej EÚ," kritizoval.

Zohľadnili balíčky aj platy

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má budúci rok dosiahnuť 1,970 miliardy eur, pri príjmoch 14,027 miliardy eur a výdavkoch 15,997 miliardy eur.     

Pri príprave rozpočtu rezort financií zobral do úvahy aj opatrenia vyplývajúce z vládnych sociálnych balíčkov a ďalšie zmeny legislatívy. Zohľadnená je v ňom aj valorizácia platov vo verejnej a štátnej službe vo výške 4 %. Obsahuje tiež dve nové rezervy, a to rezervu na významné investície a rezervu na výdavky súvisiace s riešením migračnej krízy.

Pozrite si tlačovú besedu R. Fica po podpísaní memoranda o zníženej DPH na potraviny

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok