Vyrába kalifát rádioaktívnu bombu? Podsvetie mu ponúklo smrtiace cézium

TA3 TASR
7.10.2015 10:15

Úrady vo východoeurópskom Moldavsku v spolupráci s americkým FBI prekazili za posledných päť rokov štyri pokusy gangov s podozrivými kontaktmi na Rusko, keď chceli predať rádioaktívny materiál extrémistom z Blízkeho východu.

Dohoda v tanečnom klube

O prípadoch sa dozvedela a informovala tlačová agentúra AP. Najnovší prípad sa stal tento rok vo februári, keď pašerák ponúkal obrovské zásoby smrtiaceho cézia - ktoré by dokázalo zamoriť niekoľko mestských blokov budov - a hľadal kupujúceho konkrétne z Islamského štátu.

Zločinecké organizácie, niektoré napojené na ruskú tajnú službu - nástupkyňu KGB, pôsobia na prekvitajúcom čiernom trhu s jadrovými materiálmi v malom, chudobnom Moldavsku, ako uviedli tamojší vyšetrovatelia.

Spomínaný štvrtý prípad sa stal začiatkom tohto roka v exkluzívnom tanečnom klube v Moldavsku: dvaja muži uzavreli dohodu o predaji vysoko rádioaktívneho materiálu extrémistickej organizácii Islamský štát. Predávajúci žiadal 2,5 milióna eur za cézium dostatočne rádioaktívne na to, aby zamorilo niekoľko mestských blokov.

"Dá sa z toho vyrobiť špinavá bomba, ktorá by sa dokonale hodila Islamskému štátu," povedal pašerák. Lenže kupujúcim bol nasadený policajný agent a išlo o tajnú operáciu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie - keď sa skončila, za mrežami sa nachádzali traja ľudia.

Kľúčoví podozriví ušli

Moldavské policajné a justičné úrady sa o výsledky vyšetrovania podelili aj s agentúrou AP, aby upozornili, že čierny trh s jadrovým materiálom je čoraz nebezpečnejší a že prípady budú zrejme pribúdať. Zdôraznili tiež, že narušenie spolupráce medzi Ruskom a Západom sťažuje vyšetrovanie.

Hoci Moldavci zatkli dôležitých podozrivých a stiahli nebezpečné materiály z trhu, ich úspech zatienili zvláštne nedostatky - kľúčoví podozriví ušli, zatknutí nedostali dlhé tresty odňatia slobody a v niektorých prípadoch sa dokonca vrátili k pašovaniu jadrového materiálu. 

Napriek odhodlanému úsiliu dostať pod kontrolu nelegálne obchodovanie s rádioaktívnymi materiálmi vo svete tieto prípady ukazujú, že čierny trh s jadrovým materiálom nie je ani zďaleka pod kontrolou, napísala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok