Temná história Afganistanu: V prezidentskom paláci objavili ľudské pozostatky

ČTK
6.10.2015 16:05

V prezidentskom palácovom komplexe v afganskej metropole Kábul objavili dve ľudské lebky a ďalšie kosti. Záhadný nález znovu rozprúdil diskusie o osude niektorých vysokých predstaviteľov a ich príbuzných v krajine, ktorej moderná história je poznamenaná množstvom násilných prevratov a vojen.

Temná história Afganistanu: V prezidentskom paláci objavili ľudské pozostatky
SITA/AP

Zložitá identifikácia

"Dve lebky a ľudské kosti" obavili pri stavebných prácach na mieste kuchyne v palácovom komplexe, kde žije súčasný afganský prezident Ašraf Ghaní. Komplex nachádzajúci sa uprostred záhrad za ochrannými múrmi je výnimočnou zelenou oázou kľudu v chaose afganskej metropole.

Na identifikáciu kostrových pozostatkov bude z nariadenia prezidenta Ghaního pracovať skupina pozostávajúca z forenzných expertov, členov afganskej komisie pre ľudské práva a predstaviteľov ministerstva vnútra.

Desaťročia násilia a vojen

Jej úloha ale bude zložitá vzhľadom k tomu, že v posledných 35 rokoch zmietajú Afganistanom prakticky nepretržité vojnové konflikty. Po boji proti sovietskym okupantom v 80. rokoh prišla v 90. rokoch občianska vojna a vláda Talibanu v rokoch 1996 až 2001. Od zvrhnutia tohto hnutia v roku 2001 zvádza vláda každodenné boje s islamistickými povstalcami.

Za obeť týmto búrlivým udalostiam padlo aj množstvo afganských vodcov. V roku 1996 Taliban zavraždil vtedajšieho prezidenta Nadžíbulláha a jeho skrvavené telo ako varovanie zavesili na stĺp pri ceste.

Podobne bol pri prevrate v roku 1978 zabitý v prezidentskom paláci prezident Mohammed Dáud s 18 členmi svojej rodiny.

mohammed-daoud_0a000002-cc2e-482b.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok