Exilová jemenská vláda terčom útoku, úrady hlásia mŕtvych aj ranených

TA3 TASR
6.10.2015 15:15

Najmenej 18 ľudí zahynulo pri raketovovom útoku v jemenskom prístavnom meste Aden. Ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia. Dve rakety dopadli na hotel, v ktorom sídli exilová vláda a dve na stanovištia vojakov zo Spojených arabských emirátov.

Neznámi ozbrojenci zaútočili raketami na hotel v juhojemenskom Adene, v ktorom sídlia vysokopostavení predstavitelia medzinárodne uznanej vlády Jemenu. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov.
V adenskom hoteli al-Kasr stráženom vojakmi Spojených arabských emirátov sa zdržiaval aj jemenský viceprezident a premiér Chálid Baháh, najvyššie postavený činiteľ medzinárodne uznávanej vlády, ktorý sa zdržiava na území Jemenu.

Baháh ani jeho kolegovia neutreli žiadne zranenia. Po útoku ich z hotela evakuovali vrtuľníkmi.

Prvá zo striel zasiahla bránu hotela, ďalšia objekty využívané jednotkami SAE, ktoré sú súčasťou koalície pod vedením Saudskej Arábie.

Podľa správ miestnych médií pri dnešnom ostreľovaní zahynulo najmenej 18 ľudí, prevažne vojakov SAE. Predstavitelia tejto arabskej krajiny útok odsúdili a obvinili z neho jemenských šiitských povstalcov a ich spojencov.

Hlava medzinárodne uznanej vlády - prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí - sa podľa dostupných informácií nenachádza v Adene, ale v spojeneckej Saudskej Arábii.

Prístav Aden sa stal dočasným sídlom Hádího vlády, keďže hlavné mesto krajiny Saná ovládajú šiitskí povstalci podporovaní Iránom. Sunnitská koalícia vedená Saudskou Arábiu sa usiluje o to, aby Hádího vláda opäť získala kontrolu nad celým Jemenom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok