Atény dodržali sľub, návrh rozpočtu je v súlade so záchranným programom

SITA
6.10.2015 10:29

Grécko v návrhu rozpočtu na rok 2016 dodržalo ciele stanovené v programe pomoci od medzinárodných veriteľov. Rozpočet počíta s tým, že ekonomika v budúcom roku oslabí o 1,3 % a v roku 2017 sa vráti k rastu.

Atény dodržali sľub,  návrh rozpočtu je v súlade so záchranným programom
SITA/AP

Návrh predložený do parlamentu ráta s tým, že Grécko zaznamená v tomto roku deficit primárneho rozpočtu na úrovni 0,24 % hrubého domáceho produktu a v budúcom roku by mal primárny rozpočet skončiť v prebytku na úrovni 0,5 % HDP. Do bilancie primárneho rozpočtu sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu.

Dlh centrálnej vlády by mal v roku 2016 dosiahnuť svoj strop vo výške 197,7 % HDP, vrátane nových úverov zo záchranného programu dohodnutého v auguste. V rozpočte sa uvádza, že ekonomika by mala v tomto roku oslabiť o 2,3 %, hoci predstavitelia krajiny hovoria o tom, že recesia by mohla byť miernejšia a údaje by mohli byť upravené v konečnej podobe rozpočtu.

V roku 2016 by mal deficit rozpočtu centrálnej vlády dosiahnuť hodnotu 2,3 % HDP. Grécko sa chce vrátiť na trhy s dlhopismi "v nasledujúcich rokoch“, konkrétny dátum však nie je určený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok