Tusk: Je neprijateľné, aby z Turecka prúdilo do EÚ toľko migrantov

TA3 ČTK
5.10.2015 18:46

Je neprijateľné, aby do Európskej únie prúdilo z Turecka stále viac migrantov. Po rokovaní s tureckým prezidentom to vyhlásil stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Recep Tayip Erdogan pripomenul, že v jeho krajine je takmer dva a pol milióna migrantov. Ankara na nich vynaložila osem miliárd dolárov. Európska únia sľúbila, že Turecku finančne pomôže jednou miliardou eur.

Európska únia je ochotná pri rokovaniach s Ankarou hovoriť o všetkých témach, vrátane možnej bezpečnej nárazníkovej zóny pre utečencov. Po rokovaní s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom to v Bruseli povedal šéf schôdzok členských krajín Európskej únie Donald Tusk. Zároveň zdôraznil, že je neprijateľná situácia, keď cez Turecko do Únie mieria státisíce migrantov. Ankara podľa Tuska musí prispieť k zastaveniu migračnej vlny.

Erdogan okrem iného pred novinármi bránil silový postup svojej krajiny voči strane sýrskych Kurdov, ktorej názov je Strana demokratickej únie (PYD), a radikálnej tureckej Strane kurdských pracujúcich (PKK). Sú to podľa neho teroristické organizácie a nie je možné ich legitimizovať len preto, že práve bojujú s inou teroristickou organizáciou, ktorou je Islamský štát . "Neexistujú dobrí a zlí teroristi," vyhlásil turecký prezident.

Erdogan vo svojom vystúpení pripomenul Európskej únii, že v Turecku je teraz skoro 2,5 milióna migrantov, z nich 2,2 milióna prišlo zo Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok