Rusi v sýrskej kampani nepoľavujú, zasiahli veliteľské štruktúry islamistov

TASR SITA TA3
4.10.2015 14:47

Lietadlá ruských vzdušných síl podnikli v Sýrii za ostatných 24 hodín 20 bojových vzletov, pričom zaútočili na desať cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Narušený systém riadenia

Pri náletoch ruských bojových lietadiel Su-34, Su-24M a Su-25 bol zasiahnutý výcvikový tábor teroristov, ako aj prevádzka na výrobu viest pre samovražedných atentátnikov, uvádza sa na stránke ruského ministerstva obrany.

"Vďaka našim leteckým útokom na ciele Islamského štátu, sa podarilo narušiť jeho systém riadenia a zásobovacie línie a zároveň významne poškodiť infraštruktúru využívanú na prípravu teroristických útokov," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany.

Cameron: Putin podporuje mäsiara

Britský premiér David Cameron povedal, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina spustiť vojenské operácie na podporu režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada bolo strašnou chybou.

"Podporujú mäsiara Asada, čo je z ich hľadiska aj z hľadiska celého sveta strašná chyba. V danej oblasti to spôsobí ešte väčšiu nestabilitu," povedal v rozhovore pre televíznu stanicu BBC počas výročného zjazdu Konzervatívnej strany, ktorý sa tento rok koná v anglickom meste Manchester.

"Väčšina ruských vzdušných útokov, ako sme doposiaľ mali možnosť vidieť, sa uskutočnila v tých oblastiach Sýrie, ktoré neovláda Islamský štát, ale odporcovia režimu," dodal Cameron.

Asad varuje pred skazou oblasti

Sýrsky prezident Bašár Asad povedal, že Sýriu, Rusko, Irán a Irak spája boj proti terorizmu a pravdepodobne v ňom dosiahnu úspech. Zároveň však varoval, že prípadný neúspech by mal zničujúce následky pre celý Blízky východ. Sýria, Rusko, Irán a Irak dosiahnu "praktické výsledky" na rozdiel od Američanmi vedenej medzinárodnej koalície, ktorej rok trvajúce vzdušné útoky proti militantom z tzv. Islamského štátu v Sýrii a Iraku spôsobili len šírenie násilia, uviedol Asad na svojom oficiálnom twitterovom konte.

Sýria a jej spojenci musia zvíťaziť "inak nás čaká skaza celej tejto oblasti", uviedol sýrsky prezident.
Na margo prípadných zmien politického systému v Sýrii Asad uviedol, že nich môžu rozhodovať len Sýrčania. "Diskusie o sýrskom politickom systéme alebo jeho predstaviteľoch sú vnútornou záležitosťou Sýrie," povedal Asad.

Asadovi odporcovia tvrdia, že súčasťou akéhokoľvek politického riešenia štyri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii musí byť jeho odstúpenie, aj keď niektoré západné štáty svoj postoj zmiernili a vyhlasujú, že počas prechodného obdobia by súčasný sýrsky prezident mohol zostať vo svojej krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok