Zomrel jeden z najvýznamnejších slovenských umelcov, sochár Tibor Bartfay

TASR TA3
4.10.2015 13:43

Vo veku 93 rokov zomrel v Bratislave akademický sochár a národný umelec Tibor Bartfay. Informovala o tom jeho dcéra Halina Bartfayová.

Vytvoril desiatky pamätníkov

Tibor Bartfay sa narodil 12. mája 1922 v Nitre. Bol synom známeho slovenského sochára Júliusa Bartfaya, ktorého spolu s Jánom Koniarekom považujú za spoluzakladateľa moderného slovenského sochárstva v 20. storočí.

Študoval na Akadémii krásnych umení v Budapešti u profesora Ferencza Sidlóa a v rokoch 1945-1949 na Akadémii výtvarných umení v Prahe u profesora Karla Pokorného. Od 50. rokov minulého storočia žil a tvoril ako slobodný umelec v Bratislave. Bartfay patril k významným osobnostiam slovenského umenia, novodobého sochárstva - komornej i monumentálnej tvorby. Svojou tvorbou sa prihlásil k modernému proeurópskemu sochárstvu. Vytvoril viac ako 30 pamätníkov, vyše dvetisíc plastík a vyše šesťsto portrétnych podobizní, množstvo pamätných medailí, reliéfov. Venoval sa aj maľbe, kresbe a tvorbe koláží.

Bol jedným z najvýznamnejších slovenských umelcov, ktorého tvorba neraz zaujala aj v zahraničí. Vystavoval doma a v Českej republike, Nemecku, Egypte, Francúzsku a v USA. Za svoju tvorbu získal rad ocenení. Od roku 1997 figurovalo jeho meno na zozname najvýznamnejších osobností svetovej kultúry a umenia. Už v roku 1985 získal Cenu UNESCO za svoj humánny postoj k životu, v roku 1986 aj Medailu svetovej rady mieru. Od roku 1973 mu patrila Cena Cypriána Majerníka. Pri príležitosti jeho sedemdesiatin mu udelili Kríž prezidenta SR I. stupňa.

stur_0a000002-ca91-e967.jpg

Sochársky záujem o históriu

Tibor Bartfay sa sochársky podieľal na realizácii viacerých urbanistických projektov, napríklad súsošia Nad hrobom bojovníka na bratislavskom Slavíne, pomníka obetiam Mauthausenu v bratislavskom Slávičom údolí, súsošia na Námestí Ľudovíta Štúra či fontány Planéta mieru na dnešnom Hodžovom námestí v Bratislave.

Bol autorom výtvarnej predlohy známky Kráľ Svätopluk 1100 - výročie úmrtia z roku 1994, vydanej k výročiu úmrtia Svätopluka. Jeho sochársky záujem často siahal do histórie. Svoju autorskú sochársku podobu vtisol nielen antickým mýtom (Prométeus 1981), ale aj osobnostiam s ohlasom národných dejín - Veľká Morava či obdobie štúrovcov.
Podieľal sa na dotváraní interiéru nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. Jeho plastika zdobí vstupný interiér budovy Jókaiho divadla v Komárne, ďalšia skrášľuje bratislavskú kaviareň Roland Café.

Úctu a hold najslávnejšiemu rozprávkarovi všetkých čias Hansovi Christianovi Andersenovi vzdal Bartfay vytvorením jeho pôsobivej sochy, ktorú v júni 2006 odhalili na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok